TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Besplatno članstvo u biblioteci za najmlađe povodom Svetskog dana dečje knjige

Danilo Gurjanov | 2. april. 2021. | 9:26 | Kultura

Besplatno članstvo u biblioteci za najmlađe povodom Svetskog dana dečje knjige

Već više od pola veka 2. aprila se obeležava Međunarodni dan dečje knjige kako bi se, pre svega, skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca. Na ovaj dan 1805. godine rođen je danski književnik i jedan od najznačajnijih pisaca za decu, kralj bajki, Hans Kristijan Andersen čija su dela prevedena na više od osamdeset jezika, a među najpoznatijim njegovim bajkama su „Ružno pače“, „Palčica“, „Princeza na zrnu graška“, „Divlji labudovi“, „Olovni vojnik“ i mnoge druge.

Svetski dan dečje knjige u fokusu ima promociju dečje književnosti i čitanja kod najmlađih ljubitelja knjiga, objašnjava Ana Lalić Josimović iz Narodne biblioteke Novi Bečej i dodaje da svake godine bude odabrana određena država kao domaćin koja na ovaj dan organizuje manifestacije u okviru kojih ima priliku da promoviše svoje autore i da deci sveta pošalje poruku o važnosti razvijanja ljubavi prema knjizi.

Pandemija izazvana korona virusom uslovila je obeležavanje ovog datuma i u Narodnoj biblioteci Novi Bečej, ali su zaposleni u ovoj ustanovi odlučili da ove godine najmlađe sugrađane obraduju na drugačiji način.

Više o tome saznajte u video prilogu!

Ostale vesti iz ove kategorije