TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Održan Okrugli sto o uticaju pandemije na položaj žena iz marginalizovanih grupa

Sanja Milenković | 26. februar. 2021. | 5:44 | Društvo

Održan Okrugli sto o uticaju pandemije na položaj žena iz marginalizovanih grupa

U organizaciji Udruženja Roma Novi Bečej, putem GoToMeeting platforme, juče je održan Okrugli sto sa ciljem  predstavljanja istraživanja sprovedenog u periodu od juna do avgusta 2020. godine. Tema onlajn sastanka bio je „Uticaj Covid-19 pandemije na socioekonomski položaj žena iz marginalizovanih grupa u Autonomnoj pokrajini Vojvodini“, a otvorile su ga Aleksandra Šanjević koordinatorka programa iz Fondacije za otvoreno društvo i Danica Jovanović, predsednica Udruženja Roma Novi Bečej.

Učesnice su ovom prilikom predstavile svoja iskustva, sa osvrtom na druga istraživanja problema sa kojima se suočila romska zajednica u toku vanrednog stanja, kao što je adekvatno sprovodjenje mera i pristup institucijama. Tokom diskusije zaključeno je da se strategije moraju redefinisati, te da se mora bolje pratiti njihovo sprovodjenje na lokalu kroz čvršću saradnju institucija i organizacija.

Proces i rezultate istraživanja predsavile su Jasna Pantić, aktivistkinja Udruženja Roma Novi Bečej i Biljana Stepanov angažovana analitičarka na ovom istraživanju. U radu Okruglog stola učestvovala je i Svetlana Selaković, pomoćnica pokrajinskog sekretara za demografiju i ravnopravnost polova koja je od nedavno odgovorna i za unapređenje položaja Roma. Osim predstavnika civilnog sektora, u radu su učestvovale Marina Simeunović, samostalna istraživačica, Sonja Barbul, predstavnica Multietničke feminističke mreže Vojvodine, zdravstvena medijatorka u Bečeju, Ružica Dan i pedagoški asistent, Stevan Stojkov, iz OŠ „Dr Dorđe Joanović“ u Novom Miloševu. 

Više o ovome saznajte u TV prilogu!

Ostale vesti iz ove kategorije