TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Zdravstvo

Jod – snažno oružje protiv virusa

Redakcija TV Novi Bečej | 17. decembar. 2020. | 7:31 | Zdravstvo

Jod – snažno oružje protiv virusa

Počinje sezona slava i praznika, svi volimo da se opustimo u hrani i piću sa porodicom i prijateljima. Na žalost, druženje će ove godine izostati. Gripa i respiratornih infekcija su tu a broj obolelih od Covid-19 svaki dan raste . Sve to upućuje na još jednu, novu brigu.

COVID-19 i gripa jesu različite zarazne bolesti ali mogu imati slične simptome (groznica, kašalj, otežano disanje). Gripu možemo sprečiti vakcinom ali ono što je neophodno jeste voditi računa o svom zdrvalju, zdravo se hraniti i poštovati preporučene mere .

Povećati unos joda je ključno u ovom momentu, kaže Dr Geri Voren. Zaštititi sebe mora nam biti osnovna aktivnost u ovom momentu - dnevni unos joda moramo podići na 30mcg / kg - sigurna gornja granica koju je odredila Svetska zdravstvena organizacija – WHO.

Na ovaj način omogućavamo našem organizmu da vrši tri osnovne funkcije u borbi protiv kovida i drugih virusa: deaktivaciju koronavirusa u nosu, deaktiviranje koronavirusa još na koži i ono što je možda i najvažnije, jod omogućuje apoptozu ćelija zaraženih covidom.

Kako bi ojačali naš imuni sistem potrebno je uneti od 1,5 do 2,4 miligrama joda dnevno (zavisno od telesne težine). Pošto organizam ne proizvodi jod, moramoga  svakodnevno unositi. Načina za to ima i više nego dovoljno. Najbolji su morski plodovi i alge ali i razno povrće. Unosom joda kroz hranu i vodu, smanjuje se mogućnost prenosa Covida-19, a samim tim i smrtnost.

Ostale vesti iz ove kategorije