TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Knjiga „Crveno i plavo” Dragoslava Mihailovića objavljena u izdanju BKC-a

Sanja Milenković | 9. decembar. 2020. | 13:10 | Kultura

Knjiga „Crveno i plavo” Dragoslava Mihailovića objavljena u izdanju BKC-a

Knjiga „Crveno i plavo” Dragoslava Mihailovića objavljena je u ediciji „Ogledi”,  u izdanju Banatskog kulturnog centra. U ovoj knjizi je izbor njegovih članaka, govora i ogleda, pisanih u priodu od 1968. do 1999. godine.

Urednik je Radovan Vlahović, a ova knjiga objavljena je kao nagrada autoru povodom dodeljivanja Gramate „Pesničke republike”, na osnovu konkursa „Propuštena prilika” za najbolju knjigu objavljenu u poslednjih pola veka, za knjigu „Kad su cvetale tikve” (Matica srpska, Novi Sad 1968), uz podršku Opštine Novi Bečej.

Dragoslav Mihailović je rođen 1930. godine u Ćupriji. Objavio je sledeće knjige: Frede, laku noć, Kad su cvetale tikve, Petrijin venac, Uhvati zvezdu padalicu, Čizmaši, Uvođenje u posao, Goli otok 1–5, Crveno i plavo, Vijetnamci, Vreme za povratak, Lov na stenice, Gori Morava, Zlotvori, Kratka istorija satiranja, Jalova jesen, Treće proleće, Majstorsko pismo, Skupljač, Preživljavanje i dr. Redovni je član Srpske akademije nauka i umetnosti i dobitnik je mnogih značajnih nagrada. Prevođen je na većinu evropskih jezika, a živi i stvara u Beogradu.

Ostale vesti iz ove kategorije