TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Izložbom obeleženo 100 godina od doseljavanja ruskih emigranata

Sanja Milenković | 24. novembar. 2020. | 13:44 | Kultura

Izložbom obeleženo 100 godina od doseljavanja ruskih emigranata

Kada su pre ravno jednog veka, nakon Oktobarske revolucije, prethodnice armija generala Petra Nikolajeviča Vrangela  napustile Odesu, započele su iskrcavanje na Galipolje, napravivši mostobran za prihvat nekoliko stotina hiljada izbeglica iz Rusije. Bile su to uglavnom plemićke i vojničke porodice koje su bežale pred terorom tadašnje Crvene armije, objašnjava predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva “Vološinov” iz Novog Bečeja, Aleksandar Mojić. Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca, na svoju ratom opustošenu i razorenu teritoriju, primila je blizu 44.000  civilnih i vojnih ruskih emigranata, od kojih se deo doselio i u Novi Bečej. U čast stogodišnjice njihovog dolaska, u Domu kulture opštine Novi Bečej, prikazana je izložba pod nazivom “Sto godina Velikog Ishoda“, realizovana u saradnji sa Istorijskim arhivom „Srem“.

Pred početak Drugog svetskog rata, u Jugoslaviji je bilo oko 26.000 ruskih emigranata, čemu sada svedoči i postavka koja neguje sećanje na najveću političku migraciju u 20. veku. Izložba će biti otvorena do 15. decembra, pozvao je Mojić.

Izložbu potpisuju autori doc. dr Nenad Ninković i prof. dr Goran Vasin sa Odseka za istoriju na Univerzitetu u Novom Sadu , Nada Simić Lemajić iz Istorijskog arhiva „Srem“ u Sremskoj Mitrovici i Suzana Milovanović iz Muzeja Vojvodine u Novom Sadu.

Ostale vesti iz ove kategorije