TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Izložba Andrea Karolja otvorila prozor u prošlost

Sanja Milenković | 2. novembar. 2020. | 12:44 | Kultura

Izložba Andrea Karolja otvorila prozor u prošlost

U galeriji „Selo“ Doma kulture u Novom Bečeju proteklog vikenda otvorena je izložba novobečejskog kolekcionara Andrea Karolja pod nazivom „Računi i pisma sa memorandumom novobečejskih trgovaca, zanatlija, advokata i firmi“. Zlatno doba memorandum računa nastupilo je oko sredine 19 veka i trajalo je punih 100 godina, a u Novom Bečeju njihova upotreba proširila se otvaranjem filijale štamparije Jovana Radaka, koju ubrzo preuzima Giga Jovanović, kao i štamparije Branka Pecarskog u Vranjevu.

Osim na srpskom, pojedini memorandum računi bili su pisani i na mađarskom ili nemačkom jeziku, pa je multinacionalnost koja je tada, kao i danas, bila deo vojvođanskog identiteta, dodatno istakla brojnost i raznolikost trgovaca, zanatlija i privrednika tog vremena.

Inicijativu autora, Andrea Karolja, i njegovu sposobnost da prepozna vrednost ovih dokumenata podržao je i Dom kulture opštine Novi Bečej.

Izložba između ostalog sadrži račun- belešku sa memorandumom Gedeona Rohoncija iz 1910. , račun štamparije Gige Jovanovića i 1919. , ali i dokumenta poput pisma sa pečatom „Poleta“ iz 1952. godine i biće otvorena do 20. novembra.

Ostale vesti iz ove kategorije