TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Po prvi put dodeljene nagrade „Nušićev žirado“

Danilo Gurjanov | 9. oktobar. 2020. | 10:52 | Kultura

Po prvi put dodeljene nagrade „Nušićev žirado“

Na dan rođenja velikog Branislava Nušića prema julijanskom kalendaru, 8. oktobra, u Narodnoj biblioteci Novi Bečej održana je svečanost proglašenja i dodele nagrada u okviru prvog literarnog konkursa „Nušić - Novi Bečej - Svet“ za satiričnu priču na temu „Šta će reći svet ako...“ namenjenoj odraslima i „Šta će reći fejsbuk ako...“ namenjenoj autorima do 21 godine starosti. Direktor Narodne biblioteke u Novom Bečeju, Vladimir Davidović, najavio je da će konkurs biti raspisivan svake godine.

O nagaradama prvog literarnog konkursa „Nušić - Novi Bečej - Svet“ odlučivao je žiri u sastavu: književnik Miodrag Ilić, predsednik žirija, Vladimir Davidović, direktor Narodne biblioteke Novi Bečej, Verica Mesaroš, profesorka književnosti, Jelena Perić, teatrolog i Olivera Jelkić, književnica, članovi žirija. Na predlog našeg poznatog dramskog pisca, filmskog scenraiste, prozaiste, televizijskog autora, umetničkog direktora pozorišta, publiciste, novinara i prevodioca, Midraga Ilića, nagrada literarnog konkursa nosiće naziv „Nušićev žirado“.

Prvu nagradu u kategoriji za starije autore osvojio je Velibor Mihić iz Beograda za priču „Maler“, ali zbog opravdanih razloga nije bio u mogućnosti da nagradu primi lično. Drugo mesto osvojila je priča „A, šta ako svet ne kaže ništa“ Mileta Puškarića iz Zrenjanina, dok je 3. nagradu zaslužila Dušica Varga iz Novog Bečeja za svoju satiričnu priču „Svetski putnici“.

U kategoriji mladih autora na konkurs je pristiglo samo dva rada, pa je odlučeno da nagradu dobije bolji, koji prema ocenama žirija i te kako zaslužuje nagradu. U pitanju je priča „Sumnjiva lica“ Lenke Jovanov iz Novog Bečeja.

U okviru programa manifestacije „Nušić - Novi Bečej - Svet“ posetioci su imali priliku da pogledaju i izložbu pod nazivom „Nušić u SNP-u“. Pokrovitelji manifestacije bili su Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicima, opština Novi Bečej i MZ Novi Bečej.

Ostale vesti iz ove kategorije