TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Izložbom fotografija obeležena 75. godišnjica pobede nad fašizmom

Sanja Milenković | 5. oktobar. 2020. | 12:08 | Kultura

Izložbom fotografija obeležena 75. godišnjica pobede nad fašizmom

U galeriji Doma kulture u Novom Bečeju, prigodnim programom i izložbom fotografija koje su za ovu priliku ustupili Ruski dom iz Beograda i nekoliko lokalnih kolekcionara, obeleženo je 75. godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Svečano otvaranje svojim nastupom uveličalo je Pevačko kulturno-umetničko društvo „Obzorja na Tisi“, kao i Pevačka grupa pravoslavne crkve iz Novog Miloševa, potvrdio je organizator i predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Vološinov“, Aleksandar Mojić.

Osvrnuvši se na druga ratna dešavanja na ovim prostorima, Mojić dodaje da je na nama ostalo da čuvamo uspomenu i neumorno ponavljamo da je rat zlo koje ne sme da se dešava. On se ovom prilikom zahvalio mesnoj zajednici Novi Bečej na finansijskoj podršci, ali i Željku Periću, jednom od osnivača Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Vološinov“ i istaknutom članu koji je ovoj postavci dao svoj doprinos i time lica novobečejskih heroja sačuvao od zaborava.

Prema zvaničnim podacima, tokom Drugog svetskog rata, nemačke okupacione trupe ubile su 7.513 stanovnika Banata, od čega je gotovo 1300 njih prethodno poslato u koncentracione i radne logore gde su bili izloženi teškim uslovima života i isrcpljujućem fizičkom radu, što je uslovilo masovno umiranje zatočenika.

 

Ostale vesti iz ove kategorije