TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Obeležen Svetski dan srca: prevencija najbolji recept za zdravlje

Sanja Milenković | 28. septembar. 2020. | 10:29 | Društvo

Obeležen Svetski dan srca: prevencija najbolji recept za zdravlje

Uoči Svetskog dana srca, koji se od 2000. godine obeležava 29. septembra, volonteri Crvenog krsta Novi Bečej sproveli su akciju podele simboličnih poklona u obliku srca koje su u prethodnom periodu sami pripremili, kao i flajera sa porukama na temu prevencije zdravlja. Ove godine, ovaj datum obeležava se pod sloganom „Svim srcem za zdravo srce“, objasnila je Dunja Svirčev, sekretarka Crvenog krsta Novi Bečej: „Ovu akciju smo imali i prošle godine i imala je i tada lep odziv građana, bili su zainteresovani i dopala im se naša ideja realizacije ove aktivnosti. S toga smo odlučili da i ove godine građane obradujemo simboličnim poklončićima i time im ujedno ukažemo na ono čega je potrebno da se pridržavaju da bi bili zdravi. Kao što znamo, neophodna je fizička aktivnost, neophodno je coditi računa o zdravoj ishrani, ukoliko je to moguće – izbegavati stres jer sve to utiče na zdravlje srca.“

U godini koju je obeležila pandemija korona virusa, kardiovaskularni bolesnici nalaze se u dodatnom riziku, podsetila je Svirčeva: „Takođe sam htela još samo da kažem, u vezi situacije sa korona virusom, da su srčani bolesnici nekako u ovoj situaciji dovedeni u još težu situaciju, u smislu da je trenutno manji akcenat na pacijentima koji boluju od bolesti srca i da im je samim tim zdravstvena nega manje dostupna.

Svake godine u svetu 17,9 miliona ljudi umre od posledica bolesti srca i krvnih sudova, a procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona. Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 85% prevremenih smrtnih ishoda može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika i podseća da vođenjem zdravog stila života svako od nas može biti heroj svog srca.

Ostale vesti iz ove kategorije