TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Hronika

Veliki požar na Slanom kopovu načinio nemerljivu štetu eko-sistemu

Danilo Gurjanov | 25. septembar. 2020. | 8:02 | Hronika

Veliki požar na Slanom kopovu načinio nemerljivu štetu eko-sistemu

U noći između utorka i srede na Slanom kopovu izbio je požar katastrofalnih razmera koji je pričinio ogromnu štetu biljnom i životinjskom svetu u ovom specijalnom rezervatu prirode nadomak Novog Bečeja. U gašenju požara učestvovalo je ukupno 12 vatrogasaca iz PVJ Novi Bečej i DVD Novo Miloševo koji su nakon dvočasovne borbe uspeli da isti lokalizuju uprkos nepristupačnom terenu i lošim vremenskim uslovima, odnosno vetru. Požar je obuhvatio nisko rastinje, trsku i kukuruzište pričinivši neprocenjivu štetu lokalnom eko-sistemu, a kao i prethodnih godina, najverovatnije je rezultat zakonom nedozvoljene prakse paljenja strnjišta na okolnom obradivom zemljištu.

Prema zvaničnim podacima požar je zahvatio parcelu 14469 u katastarskoj opštini Novi Bečej proširivši se na oko 59 hektara u SRP „Slano kopovo“ čiji je upravljač Lovačko udruženje Novi Bečej. O nemilom događaju razgovarali smo sa biologom Darkom Lazarevićem, stručnim saradnikom u ovom specijalnom rezervatu prirode, koji ističe da je samo zahvaljujući pravovremenoj reakciji izbegnuto da požar dođe do centralnog dela rezervata, odnosno do samog jezera.

Pomoćnik predsednika opštine zadužen za poljoprivredu i vanredne situacije, Milan Stojšin, uputio je apel poljoprivrednicima da ne pale žetvene ostatke. Prema njegovim rečima, o požaru je obavešteno i Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije.

Više saznajte u video prilogu!

Ostale vesti iz ove kategorije