TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

“Zalazak u svitanju” po 7. put okupio posetioce u muzeju “Žeravica”

Sanja Milenković | 14. septembar. 2020. | 12:32 | Kultura

 “Zalazak u svitanju” po 7. put okupio posetioce u muzeju “Žeravica”

Tradicionalno, druge subote u septembru, u Muzeju “Žeravica” u Novom Miloševu, po 7. održana je manifestacija “Zalazak u svitanju”. Zbog trenutne zdravstene situacije, ove godine bila je manjeg obima nego prethodnih, pa je tako izostao revijalni deo programa, ali i defile starih traktora, kao i prikaz tradicionalne vršidbe žita.

Pored priključnih mašina, starih automobila, motora i bicklova, ali i drugih upotrebnih predmeta poput alata, električnih uređaja i drugih eksponata kojih ovaj muzej broji gotovo 10.000, posetioci su imali priliku da vide i američki Hart-parr 30 koji je ove godine napunio tačno 100 godina, kao jedan od 180 traktora iz bogate kolekcije muzeja „Žeravica“. Posebnu pažnju svake godine privuče i postavka posvećena dvostrukom tajnom agentu, Dušku Popovu, poreklom iz Novog Miloševa, čije je špijunsko umeće poslužilo Ianu Flemingu kao inspiracija za lik čuvenog agenta Džejmsa Bonda, pa su posete brojne tokom cele godine, zadovoljan je Žeravica.

Na ovom mestu možete videti i postavku posvećenu Ranku Žeravici, jugoslovenskom i srpskom košarkaškom treneru, gde je, u znak sećanja na njegov lik delo, pre 3 godine položen i kamen temeljac za muzej košarke.

On je pozvao ovom prilikom sve zainteresovane da muzej posete i tokom godine, radnim danima od 8 do 16 časova, kao i subotom do 13 časova, dok su nedeljom obilasci mogući uz prethodnu najavu.
 

Više o ovome saznajte u Tv prilogu!

 

Ostale vesti iz ove kategorije