TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Obeleženo 35 godina od osnivanja Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana

Sanja Milenković | 1. septembar. 2020. | 12:03 | Kultura

Obeleženo 35 godina od osnivanja Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana

Proteklog vikenda, u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Novi Bečej, u muzeju Glavaševa kuća u Novom Bečeju održan je tradicionalni susret članova Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana, Ovim okupljanjem ujedno je obeleženo i  35 godina od njegovog osnivanja sa ciljem negovanja lokalne tradicije i promovisanja kulturno-istorijskih vrednosti Novog Bečeja. Predsednica kluba, dr Milka Budakov, zahvalila se ovom prilikom članovima, ali i svim prisutnima koji su svojim dolaskom uveličali ovaj događaj i time održali kontinuitet okupljanja koje se tradicionalno organizuje u vreme Velikogospojinskih dana.

Muzej “Glavaševa kuća” već godinama u nazad predstavlja sedište novobečejskog zavičajnog kluba, a njegovi članovi svojim zalaganjem dali su ogroman doprinos u opremanju njegovog izložbenog prostora, podsetio je direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej, Saša Dujin.

Ovom prilikom predstavljen je i Letopis Novog Bečeja za 2019. godinu, čiji je izdavač Narodna biblioteka Novi Bečej, a glavni urednik Stevan Davidović. On se za pripremu ove publikacije zahvalio i Atili Gubiču zaduženom za dizajn i štampu, kao i Marku Rezniću čije se fotografije nalaze na koricama.

Letopis svedoči o bogatoj tradiciji Novog Bečeja, ali i o ličnostima koje su obeležile određeni period, s toga je Narodna biblioteka, kao ustanova kulture, preuzela njegovo izdavanje, što je ujedno i njena zakonska obaveza, objašnjava Davidović.

Tradicionalno okupljanje uveličano je i izložbom banatskih ikona iz kolekcije porodice Davidović koja je, po rečima vlasnika, Vladimira Davidovića, za cilj imala da ukaže na značaj banatskog, religioznog slikarstva s početka 19. veka kao dela našeg kulturnog identiteta.

Ove ikone vrlo su svedene u crtežu, a bogate bojama od kojih je vizantijsko plava jedna od njihovih glavnih odlika. Slikari amateri boje su nanosili u nijansama u kojima su ih pribavljali, pa se tako mogu primetiti ružičasti i drugi tonovi, atipični za religiozno slikarstvo.

Ostale vesti iz ove kategorije