TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Narodna biblioteka Novi Bečej kročila u digitalni svet

Sanja Milenković | 19. avgust. 2020. | 10:49 | Kultura

Narodna biblioteka Novi Bečej kročila u digitalni svet

Digitalizacija knjiga proces je pretvaranja fizički opipljivog književnog, stručnog i istorijskog štiva u digitalne medije poput slika, elektronskog teksta ili knjiga putem skeniranja. Ovaj postupak zahteva daleko manje vremena u odnosu na metodu koja je do sada bila u upotrebi, a to je prekucavanje postojećeg teksta i uz to obezbeđuje bržu distribuciju, reprodukciju i čitanje na ekranu. Narodna biblioteka Novi Bečej prva je među ustanovama ovakvog tipa koja je započela digitalizaciju dela svoje zavičajne bibliotečke građe, potvrdio je direktor, Vladimir Davidović.

Postupak je realizovan u saradnji sa Udruženjem „Digitalizacija Meks“ koje se bavi digitalizacijom arhivske i istorijske građe sačuvane u papirnom obliku, čime je trajno sačuvana za buduće naraštaje, ali i istraživače i sve one koji se bave istoriografijom ili nekom vrstom arhivskog rada, objašnjava operater ovog udruženja, Stefan Dimitrije Dimić.

Budući da je i sam vlasnik bogate kolekcije knjiga koja broji blizu 5.500 hiljada primeraka, veliki je poštovalac pisane reči u tradicionalnom, papirnom formatu, a upravo zbog neprocenjive štete koju bi proizvelo oštećenje ili potpuni gubitak nekih primeraka, digitalizaciju smatra neophodnim rešenjem savremenog doba.

Dimić dodaje da se u budućnosti nada nastavku saradnje kao i da će započeti proces biti prenet na ostatak zbirke, nakon čega bi posetioci Narodne biblioteke u Novom Bečeju imali pristup kompletnoj njenoj građi u digitalnom formatu.

Ostale vesti iz ove kategorije