TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

„Banatska Venera i junak Dimitrij“ kroz reč i ilustraciju Senke Vlahović

Danilo Gurjanov | 5. avgust. 2020. | 10:05 | Kultura

„Banatska Venera i junak Dimitrij“ kroz reč i ilustraciju Senke Vlahović

Vizuelna umetnica, ilustratorka i dizajnerka knjiga, autorka stručnih knjiga o ilustraciji i umetnička direktorka Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu, Senka Vlahović, objavila je ove godine svoju šestu knjigu pod nazivom „Banatska Venera i junak Dimitrij“ u ediciji „(Vizuelni) tekst“ Banatskog kulturnog centra. Ovo svojevrsno književno-vizuelno delo spaja poetiku pisane reči i simboliku bogatih ilustracija koje žive svoj zaseban „život“, kako u samoj knjizi, tako i u okviru izložbi koje umetnica organizuje.

Kao autorki teksta, ilustracija i samog dizajna knjige, kreativni proces rada na ovoj publikaciji, kako sama kaže, Senki Vlahović bio je prirodan i logičan niz. Iako nije sigurna kako će njen stvaralački proces izgledati u budućnosti i da li će primat preuzeti slika ili reč, jeste sigurna da je u njihovom spoju našla svoj trenutni stvaralački izraz.

Junaci knjige „Banatska Venera i junak Dimitrij“ objedinjuju različite ličnosti iz drugi književnih i umetničkih dela. Prema rečima Senke Vlahović, knjiga je bogata intertekstualnim vezama i zapravo predstavlja hipertekst, odnosno hibridni tekst. Na taj način, lik Tatjane u sebi objedinjuje i Botičelijevu Veneru, ona je i Kosovka devojka, ona je Persefona, Lenka, Jefimija... Na isti način, Dimitrij, čije ime aludira na Dimitrija Karamazova, jeste i Onjegin, on je i Mita bekrija iz narodne pesme, odnosno ratnik u najširem smislu, kao motiv, ali je i Vuk Isakovič. Poznajavaću osobine pomenutih likova, dobija se jasnija slika o odnosima i osobinama junaka u knjizi.

Šta autorka kaže o motivima koji se pojavljuju u knjizi i njihovom značenju, ali i o „životu“ ilustracija izvan knjige, pogledajte u video prilogu!

Ostale vesti iz ove kategorije