TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Zdravstvo

Plivanjem se jača imunitet, a pomaže i kod depresije!

Redakcija TV Novi Bečej | 26. maj. 2020. | 10:47 | Zdravstvo

Plivanjem se jača imunitet, a pomaže i kod depresije!

Naučnici su dokazali da plivanje ne samo što jača vaš imuni sistem, već blagotvorno utiče i kod borbe protiv depresije.

Istraživanje univerziteta u Melburnu, koje je trajalo čak 35 godina i uključilo je  50.000 ljudi, od 18 do 80 godina, pokazalo je da se redovnim  plivanjem smanjuje rizik od smrti za čak 50 %! U ovom istraživanju, utvrđeno je da su redovni plivači živeli najduže.

Ovi rezultati ne trebalo da čude, ako se zna da plivanje angažuje sve mišićne grupe, poboljšava kapacitet pluća, kondiciju, ali i kognitivne sposobnosti. Pozitivno deluje i na raspoloženje, jer se tokom boravka u vodi luče hormoni sreće.

Sve ovo ukazuje na zaključak da rekreacija u vodi podiže imunitet, pozitivno utiče na san i sposobnost termoregulacije.

Iako učesnici ovog istraživanja nisu držali dijetu, čak 73 procenta je na kraju imalo manje kilograma, čime su smanjili rizik za dobijanje velikog broja oboljenja povezanih sa gojaznošću, što je opet pokazatelj indirekton uticaja plivanja na naš imuni sistem.

Naučnici iz Češke otkrili su značajno povećanje broja belih krvnih zrnaca kod ispitanika kao i nekoliko drugih faktora koji pozitivno utiči na imunitet.

Još jedno studija, u saradnji sa Univerzitetom Portsmouth, pokazala je da plivači imaju manju učestalost prehlada tokom zime. Plivanje može da bude efikasnije od skupih lekova. Štaviše, česte upale povezane su sa mnogim stanjima kao što je depresija a kako plivanjem utiče na poboljšanje ovog stanja depresiju, redovnim treningom može da se ojača imunitet.

Plivanje je odlična preventiva, a kako je bolje sprečiti nego lečiti, dovoljno je da se pliva bar tri puta nedeljno!

Ostale vesti iz ove kategorije