TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Tanke niti poezije Slavice Majin

Sanja Milenković | 20. februar. 2020. | 13:15 | Kultura

Tanke niti poezije Slavice Majin

U sredu, 19. februara, u Klubu za dnevni boravak, na književnoj večeri obogaćenoj prigodnim muzičkim programom, predstavljena je 4. knjiga pesama Novobečejke Slavice Majin pod nazivom „Kada uđeš u moj san“. Ljubav prema pisanoj reči rodila se još u mladosti kada je sa 16 godina počela da piše prve prozne radove koji su svojevremeno i nagrađivani, dok je u svet poezije zakoračila pesmom o majci napisanoj u vreme kada je pohađala Gimnaziju, seća se autorka: „Imam puno iskustva, da ne kažem i dosta godina i sve je ostavilo traga u meni. Jednako se rado sećam i detinjstva i sadašnjih utisaka koji ostavljaju nove tragove na meni i izazivaju u meni da napišem nešto. Inpiracija se ne može reći da je nešto određeno. Ona dođe od trenutka, a on se ne može odrediti. Jednako me inspiriše moja mala maca, koliko i napolju taj pas ili vrapci ili jedan lep ljudski gest, a naročito ono što je vredno istorije, kulture itd.“

Kao prvu među jednako dragim izdvaja pesmu o Ruskinji Aleksandri Zverevoj, od milošte zvanoj madama, poreklom iz grada Harkova, na čijem je Institutu predavala kada je 1920. godine smešten u Novom Bečeju. Do kraja radnog veka, pa i samog života ostala je u ovoj varoši, gde je pozne godine provela upravo u ustanovi u kojoj se danas pominje njeno ime, a koja je tada nosila naziv Dom za stare.

Poezija kao najtimniji deo čoveka sadrži umetnost koja inspiriše i podseća nas da postoje tanke niti koje će održati ovaj svet, zaključila je autorka.

 

Ostale vesti iz ove kategorije