TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Turizam

U Novom Bečeju po prvi put plivali za Časni krst

Sanja Milenković | 20. januar. 2020. | 12:49 | Turizam

U Novom Bečeju po prvi put plivali za Časni krst

Jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, Bogojavljenje, obeležen je juče plivanjem za Časni krst širom Srbije. U organizaciji Turističke organizacije opštine Novi Bečej, pod pokroviteljstvom Opštine i Mesne zajednice Novi Bečej, kao i Sportsko rekreativnog centra „Jedinstvo“, a uz blagoslov Srpskih pravoslavnih crkvenih opština Novi Bečej i Vranjevo i na levoj obali Tise, u Novom Bečeju, po prvi put, 20 učesnika zaplivalo je za časni Bogojavljenski krst do kog je prvi stigao Bojan Živanović.

Plivanju za Časni krst predhodila je služba i osvećenje Bogojavljenske vodice u Pravoslavnim hramovima rođenja Svetog Jovana u Vranjevu i Svetog oca Nikolaja u centru, kao i litija ispred manastira Uspenja Presvete Bogorodice do gradske plaže, a zatim i obavezan zdravstveni pregled plivača. Iz tehničkih razloga došlo je do promene termina centralnog događaja, potvrdio je Saša Dujin, direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej i dodao da će slične situacije u budućnosti biti prevenirane.

Plivalo se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista, a pored dobrog opšteg zdravstvenog stanja, uslov za učesnike bio je da budu kršteni, pa je upravo to bio jedan od razloga što je od 27 prijavljenih nekolicina odbijena, objašnjava Dujin.

Više saznajte u TV prilogu!

Ostale vesti iz ove kategorije