TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

„Putovanje“ u svemir pomoću mobilnog planetarijuma

Danilo Gurjanov | 5. novembar. 2019. | 12:48 | Društvo

„Putovanje“ u svemir pomoću mobilnog planetarijuma

Tajne svemira beskonačne su kao i on sam, ali to nas ne sprečava da, pogledima uprtim u nebo, posmatramo, da se pitamo i da pokušavamo bar delić toga da saznamo i odgonetnemo. Jedan od glavnih načina da svoja znanja proširimo jesto da učimo o onome što je već poznato. Upravo to su danas imali priliku da učine mališani osnovnih škola i vrtića, ali i učenici Srednje škole u Novom Bečeju. Naime, oni su u fiskulturnoj sali OŠ „Josif Marinković“ posetili mobilni planetarijum Centra za promociju nauke iz Beograda upoznajući se sa nebeskim telima i kosmičkim otkrićima i fenomenima.

Na svojevrsnom „putu“ kroz svemir, uz makete poznatih raketa i satelita, decu je danas proveo Petar Vukomanović, astronom amater. Na koji način je zamišljen ovaj koncept i šta mladi zapravo mogu sve da nauče, objašnjava on: „Pre svega, to je jedna lepa ideja. Zašto? Zato što u Srbiji postoje svega tri planetarijuma, jedan u Novom Sadu i Beogradu ih ima dva koji su statični i zato je dosta teško organizovati grupe iz manjih mesta da posete planetarijum. To je u najvećoj meri vezano za ogromnu logistiku koja bi to sve morala da podrži i ne bi mogao veliki broj dece da učestvuje u takvom jednom poduhvatu. Ovo je lakše rešenje, što bi se reklo, da Muhamed dođe bregu, umesto breg Muhamedu. Pokušavamo da prilagodimo deci one informacije koje su njima dostupne, odnosno na onom nivou koji oni mogu da shvate.“

Pitanja koja mališani najčešće postavljaju jasan su pokazatelj da je ovo sjajan način da uče o vrlo složenim, ali u isto vreme i uzbudljivim pojmovima i pojavama, smatra Vukomanović.

Više pogledajte u tv prilogu!

Ostale vesti iz ove kategorije