TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Manifestacija „Zalazak u svitanju“ po 6. put održana u Muzeju „Žeravica“

Danilo Gurjanov | 16. septembar. 2019. | 13:30 | Društvo

Manifestacija „Zalazak u svitanju“ po 6. put održana u Muzeju „Žeravica“

Druga subota u septembru sada već tradicionalno rezervisana je za manifestaciju „Zalazak u svitanju“, svojevrsnu godišnju prezentaciju Muzeja traktora „Žeravica“ u Novom Miloševu. Manifestacija je ove godine održana po 6. put, a u najvećoj meri bila je posvećena najmlađim posetiocima Muzeja „Žeravica“ koji tokom cele godine imaju priliku da uživaju u raznovrsnim i, pre svega, vrlo zanimljivim eksponatima u privatnom muzeju Čedomira Žeravice, koji pored jedinstvene postavke starih traktora poseduje i eksponate posvećene starim zanatima, oldtajmer vozila i slično.

Na otvaranju manifestacija „Zalazak u svitanju“ i ove godine prisutnima se obratio predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, koji je istakao činjenicu da opština i te kako ima razloga da se ponosi Muzejom „Žeravica“: „Što se tiče industrijske postavke Muzeja „Žeravica“ postoji jedan sličan u Belgiji i nema ga nigde više u Evropi. Dakle, opština Novi Bečej zaista ima čime da se ponosi. Ono što je malo ljudi propratilo, u Muzeju „Žeravica“ imate istorijskih pravaca, više istorijskih linija, a jedna transverzala koja povezuje sve te linije je Milivoj, Čedin otac, koji je počeo sa prikupljanjem eksponata. Možda nije ima viziju da će od toga nastati muzej, ali je imao ljubav prema starim stvarima i skupljao ih je. Iz toga se izrodio Muzej „Žeravica“ i zaista opština sada može da se ponosi sa onim što ima.“

Pored izložbe dečjih radova, stalne postavke muzeja i atraktivnog prikaza vršidbe uz pomoć parne mašine, posetioci Muzeja „Žeravica“ i ovog puta imali su priliku da prisustvuju defileu starih traktora po kojima je ovaj muzej nadaleko poznat.

Ostale vesti iz ove kategorije