TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Doneta konkretna rešenja za sprečavanje dečijih brakova

Redakcija TV Novi Bečej | 2. jul. 2019. | 12:42 | Društvo

Doneta konkretna rešenja za sprečavanje dečijih brakova

Opština Novi Bečej, pored Beograda i Pirota, jedna je od 3 opštine u kojoj je realizovan pilot projekat „Stop maloletničkim brakovima“, podržan od strane UNICEF-a, a koji je nastao u saradnji  Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu i Centra za obrazovne politike sa Udruženjem Roma Novi Bečej. Tim povodom, u Svečanoj sali u zgradi Opštine održan je sastanak na kom su prisustvovali predstavnici Centra za socijalni rad, škola i drugih relevantnih lokalnih aktera uz aktivistkinje novobečejskog Udruženja Roma koje se, nezavisno od pomenutog projekta, već dve decenije aktivno bore protiv ovog problema, a koji na žalost predstavlja deo društvenih normi i stavova, potvrdila je Danica Jovanović, predsednica novobečejskog Udruženja Roma.

Ona dodaje da je primer pozitivne prakse i inicijativa Osnovne škole „Josif Marinković“ za ponovno pokretanje takozvane „Druge šanse“ zahvaljujući kojoj je svim mladim majkama i onima koji su zbog stupanja u maloletnički brak prekinuli školovanje, omogućeno da steknu osnovno obrazovanje. Ipak, da je za konkretan napredak potrebno učešće svih aktera, potvrđuje i Sanja Kljajić, rukovodilac odeljenja za superviziju u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu.

Centri za socijalni rad odnedavno imaju instrukcije koje podrazumevaju potpuno razrađene korake delovanja u slučaju sklapanja dečijeg braka, što predstavlja jedno od konkretnih rešenja ovog problema, ali i načine prevencije pre nego što do istog dođe, objašnjava Kljajićeva.
 

Ostale vesti iz ove kategorije