TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Nagrađene najbolje ilustracije knjiga na 8. „BookiLL fest-u“

Redakcija TV Novi Bečej | 27. maj. 2019. | 11:13 | Kultura

Nagrađene najbolje ilustracije knjiga na 8. „BookiLL fest-u“

U okviru 8. Festivala ilustracije knjige „BookiLL fest“ proteklog vikenda, u Galeriji Bantaskog kulturnog centra u Novom Miloševu, održana je svečana dodela nagrada i priznanja najuspešnijim učesnicima festivala. Ovom prilikom prisutne su pozdravili direktor Banatskog kulturnog centra, Radovan Vlahović, kao i predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, a o samom festivalu govorila je Senka Vlahović, osnivač i direktor „BookILL fest-a”.  Od 1700 pristiglih ilustracija iz 27 država sveta, uključujući i Srbiju, odabrano je oko 120 autora, od kojih je 5 nagrađeno, potvrdio je predsednik žirija, Slobodan Ivkov.

Nagradu za najbolju ilustraciju prozne knjige žiri je dodelio Stefanu Georgesku iz Rumunije, nagrada za najbolju foto-ilustraciju pripala je Ani Petrović iz Srbije, dok je nagrada za najbolju ilustracije pesničke knjige pripala Anamariji Vartabedijan, odnosno za najbolju ilustraciju knjige za decu, Aleksi Jovanoviću.

Odlukom žirija “BookiLL Fest-a” priznanja su dodeljena i Viktoriji Fominioj (Rusija), za originalno ilustrovanje knjige za decu “Alisine avanuture u zemlji čuda”; Tijani Knežević (Srbija), za ilustrovanje knjige “Kućica na drvetu”; Mileni Vasojević (Srbija), za inovativni pristup ilustrovanju knjige-kalendara “Mala priča o velikom Mesecu”; Jefimiji Kocić (Srbija), za inovativne ilustracije u obliku QR kodova za knjigu “Vila Rosa”; Miroslavu Hrašku (Srbija), za originalni naivno- slikarski pristup ilustrovanju knjige za decu “Dečak iz graška: Mirko Hraško slika Janka Hraška”; Kristofu Devosu (Belgija), za originalne ilustracije knjige za decu “Mak pronalazi prijatelja”; i Aleksisu Foreru (Kolumbija), za inovativne ilustracije, u obliku otiska prsta, za njegovu knjigu za decu “Rapito i Sapon”.

Ovom prilikom predstavljeni su radovi nagrađenih ilustracija, kao i gostujuća izložba iz „Bibiane” iz Bratislave pod nazivom „Srpski ilustratori na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2003–2017.” godine. Gostujuća izložba realizovana je u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma, u saradnji sa Međunarodnom ustanovom kulture za decu „Bibiana“ iz Bratislave i Galerijom Fondacije „Babka“ iz Kovačice, a otvorio ju je Mihal Hrušik, 3. sekretar Ambasade Republike Slovačke u Srbiji. Izložba 19 srpskih ilustratora rezultat je dugogodišnje uspešne saradnje ove 3 ustanove, potvrdio je Peter Tvrdon, direktor „Bibiane“.

Izložba „Srpski ilustratori na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2003–2017.” sadrži ilustracije 19 srpskih ilustratora: Rastko Ćirić, Nebojša Đuranović, Tihomir Čelanović, Eugen Slavik, Marija Dokmanović, Vladimir Bursać, Siniša Banović, Nikola Vitković, Mihailo Pisanjuk, Asja Vasiliev, Predrag Todorović, Manja Stojić, Suzana Kubinec, Rade Marković, Dušan Pavlić, David Vartabedijan, Ana Grigorjev, Aleksandar Zolotić.
Izložbe „BookILL fest-a” i „Bibiane” zainteresovani mogu pogledati do 16. juna, u Galeriji Banatskog kulturnog centra.
 

 

Ostale vesti iz ove kategorije