TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Dan škole „Josif Marinković“ posvećen Joci Saviću

Redakcija TV Novi Bečej | 20. maj. 2019. | 12:29 | Društvo

Dan škole „Josif Marinković“ posvećen Joci Saviću

Nakon prošlogodišnjeg obeležavanja velikih jubileja - 250 godina postojanje škole u Vranjevu, 60 godina postojanja osmogodišnjeg obrazovnog programa i 50 godina od kako škola nosi ime jednog od najpoznatijih srpskih kompozitora, OŠ „Josif Marinković“ u Novom Bečeju i ove godine je nastavila običaj proslave Dana škole, ali i obeležavanja važnih datuma. Svečana priredba tim povodom održana je u petak, 17. maja, u Domu kulture opštine Novi Bečej, a bila je u znaku obeležavanja 120 godina od kako je naš sugrađanin Joca Savić osnovao Šekspirovu scenu u Minhenu.

Odlučeno je da se predstava „Siriomašni Romeo“ još jednom nađe na daskama Doma kulture u Novom Bečeju, a povod je humanitarne prirode o čemu će uskoro biti reči, najavljuju iz škole „Josif Marinković“.

Tekst predstave „Siromašni Romeo“ Todeta Nikoletića režirale su učiteljice Tijana Čolakov i Zorana Bošnjak, koje su se pobrinule i za scenografiju predstave.

Joca Savić rođen je u Novom Bečeju 10. maja 1847. godine, a bio je glumac, reditelj i pozorišni pedagog. Da nije potpuno zaboravljen u svojoj domovini, govore činjenice da je odlikovan Ordenom Svetog Save III reda, kao i da je postavljen za počasnog reditelja Narodnog pozorišta u Beogradu. Umro je 7. maja 1915. godine u Minhenu.

Ostale vesti iz ove kategorije