TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Otkrivena spomen ploča na rodnoj kući Ištvana Ištvanfija

Redakcija TV Novi Bečej | 3. maj. 2019. | 12:29 | Društvo

Otkrivena spomen ploča na rodnoj kući Ištvana Ištvanfija

Turistička organizacija opštine Novi Bečej i Javnobeležnička komora Mađarske upriličili su danas postavljanje spomen ploče na rodnu kuću nekadašnjeg kraljevskog javnog beležnika, Ištvana Ištvanfija, rođenog u Novom Bečeju 1840. godine. Spomen ploča je postavljena u današnjoj ulici Sonje Marinković, a pre toga, predstavnici Javnobeležničke komore Mađarske, lokalne samouprave i ostali gosti obišli su najpre obnovljeni grob Ištvana Ištvanfija na novobečejskom groblju na koji su položili vence.

Nakon otkrivanja spomen ploče, u Domu kulture opštine Novi Bečej upriličena je i svečanost na kojoj su se prisutnima najpre obratili Oto Kišmarton, šef kabineta predsednika opštine Novi Bečej i Adam Tot, predsednik mađarske Javnobeležničke komore.

Prisutnima u Domu kulture obratila se i Tatjana Vlaškalin koja se osvrnula na biografiju Ištvana Ištvanfija, dok je profesorka Ljubica Kiselički pročitala izvod iz njegovog govora na skupu u Budimpešti, pred ministrom unutrašnjih poslova Austrougarske monarhije, gde je zajedno sa Jeneom Sentklaraijem i Aladarom Tosegijem činio delegaciju koja je uspela da se izbori protiv već usvojenog tehničkog plana regulacije toka Tise koji je podrazumevao njegovo izmeštanje nekoliko kilometara od Novog Bečeja, što bi imalo katastrofalne posledice na razvoj naseljnog mesta. Zahvaljujući Ištvanfiju i velikom uticaju Sentklaraija Tisa je nastavila da vijuga uz sam centar tadašnjeg Turskog Bečeja, a današnjeg Novog Bečeja.

Ištvanfi je studije prava završio u Budimpešti, gde je položio i pravosudni ispit, nakon čega je otvorio advokatsku kancelariju u Novom Bečeju. Izabran je za predstavnika u Opštinskom veću, a bio je i član osnivačke uredničke komisije lista „Torontal“. Nakon toga, ministar pravosuđa ga je imenovao za kraljevskog javnog beležnika u Novom Bečeju, a postao je i član Turskobečejskog udruženja za zaštitu od poplava i unutrašnjih voda. Takođe, bio je i član odbora Turskobečejske štedionice, dok je za svoje zasluge u toku opasnosti od poplava dobio vladino priznanje. Preminuo je u Novom Bečeju 1924. godine.

Ostale vesti iz ove kategorije