TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

ComNetTV mreža

Manifestacija „Najjače uskršnje jaje“, po peti put u Gračanici

Redakcija TV Novi Bečej | 29. april. 2019. | 16:33 | ComNetTV mreža

Manifestacija „Najjače uskršnje jaje“, po peti put u Gračanici

Petu godinu zaredom u Gračanici je danas održana manifestacija „Najjače uskršnje jaje“. Ukupno 90 takmičara u dve kategorije uzelo je učešće na takmičenju kucanja uskršnjih jaja, a pobednici su Iva Simić, u kategoriji do 15 godina i Dragana Nedeljković u kategoriji starijih od 15 godina.

Izrazivši zadovoljstvo što je manifestacija iz godine u godinu sve masovnija,  predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, poručio je okupljenima da treba čuvati tradiciju i lepe srpske običaje.

„Tradicija i naši lepi srpski običaji nas stalno okupljaju i nadam se da će tako biti i u svim narednim godinama, jer su nas tradicija i vera i očuvali na ovim prostorima“, istakao je Popović.

Organizator manifestacije Ljubomir Maksimović istakao je da je ova manifestacija još jedan simbol vere i jedinstva srpskog naroda sa ovih prostora .

 

„Crveno jaje je simbol stradanja i prolivene Isusove krvi, a ono za nas predstavlja simbol novog rađanja. Mi ćemo danas uz pesmu i igru dat simboliku sreće i nade da živimo u miru, da se ženimo, udajemo, rađamo i opstajemo na ovom prostoru“, kazao je Maksimović.

 

U okviru manifestacije priređena je i  izložba dečijih crteža i radova sa temom najšarenije i najlepše jaje, u koju su bile uključene sve škole i predškolske ustanove na teritoriji opštine Gračanica.

 

Pobednici i poraženi u finalu dobili su kao nagradu ikone, koje je u jednom delu donirala raško- prizrenska eparhija.

Zahvalnice i ikone dobili su i predstavnici  zaslužnih  institucije sa prostora opštine Gračanica, između kojih je i Radio televizija Gračanica.

U okviru kulturno zabavnog programa nastupila su KUD “Slavuj” iz Novog Badovca, KUD”Simonida” iz Gračanice i mališani iz ansambla “Venac”, kao i vokalni solista Tamara Kapetanović.

Pokrovitelj manifestacije je Opština Gračanica, a medijski sponzor RTV Gračanica.

Ostale vesti iz ove kategorije