TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Turizam

Uskoro radovi na izgradnji prilazne infrastrukture na Slanom kopovu

Redakcija TV Novi Bečej | 24. april. 2019. | 10:21 | Turizam

Uskoro radovi na izgradnji prilazne infrastrukture na Slanom kopovu

Projekat koji opština Novi Bečej sprovodi sa mađarskim gradom Šandorfalva u okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje biće realizovan do kraja marta 2020. godine. Projekat pod nazivom „Rehabilitacija zajedničkog i kulturnog nasleđa u cilju budućeg razvoja regiona“ o kojem smo i ranije izveštavali, odnosi se na dva zaštićena prirodna dobra - Specijalni rezervat prirode „Slano kopovo“, kada je u pitanju opština Novi Bečej, odnosno na jezero Nadoš koje se nalazi na teritoriji Šandorfalve, koja je i nosilac projekta.

Nedavno su na Slanom kopovu održane edukativno-zabavne radionice za đake nižih razreda novobečejskih osnovnih škola, dok uskoro kreću i radovi na izgradnji prilazne infrastrukture u ovom specijalnom rezervatu prirode u eko-turističkom smislu.

Radovi na infrastrukturnom opremanju Slanog kopova biće završeni u toku leta, a onda će uslediti projektne aktivnosti koje se u najvećoj meri odnose na učešće i organizovanje različitih manifestacija. Prva od njih će biti Tiska akademija akvarela koju godinama uspešno organizuje Dom kulture opštine Novi Bečej, a koja će ove godine okupiti akvareliste iz zemlje i inostranstva oko teme Slanog kopova. Nakon toga sledi takozvani „NB eko tur“.

U sklopu daljih projektnih aktivnosti sledi zajedničko predstavljanje sa gradom Šandorfalvom na „Loristu“, nakon čega će se održati još jedan tradicionalni susret narodnog stvaralaštva „Ričaj“ sa akcentom na Slano kopovo i na vezu između prirodnih i kulturnih vrednosti koje postoje između Srbije i Mađarske. U završne aktivnosti spadaju foto-safari i Festival ždralova koji će se održati na samom Slanom kopovu.

Predstavljanje rezultata projekta održaće se marta sledeće godine uz predstavljanje strategije razvoja eko-turizma u regionu koja bi trebalo da da konkretne smernice i predloge šta bi trebalo dalje da se radi sa onim što se ima u okruženju, odnosno koji su potencijali saradnje na razvoju turizma sa zemljama iz regiona.

Ostale vesti iz ove kategorije