TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Zdravstvo

Obeležen Svetski dan borbe protiv tuberkuloze

Redakcija TV Novi Bečej | 25. mart. 2019. | 13:10 | Zdravstvo

Obeležen Svetski dan borbe protiv tuberkuloze

Povodom Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze koji je 24. marta obeležen pod sloganom „Vreme je“ volonteri Crvenog krsta u Novom Bečeju danas su u novobečejskom parku organizovalu akciju anketiranja građana na temu ove zarazne bolesti uz podelu informativnih brošura kako bi ukazali na problem koji tuberkuloza, iako sve manje prisutna, još uvek izaziva kada je zdravlje građana u pitanju.
Prema poslednjim podacima u Srbiji na sto hiljada ljudi jedanaest oboli od tuberkuloze što našu državu svrstava u zemlje u kojima je ova bolest svedena na minimum. U Srednjobanatskom okrugu broj obolelih od tuberkuloze značajno je manji od republičkog nivoa, međutim, 24. mart je tu da se jednom godišnje upozori da tuberkuloza nije bolest prošlosti i da se ne sme zaboraviti.

Tuberkuloza je, inače, zarazna bolest koju izaziva bakterija tuberkuloze. Infekcija se najčešće prenosi vazduhom, kapljičnim putem, a najvažniji izvor njenog prenošenja su bolesnici sa plućnom tuberkulozom. Ova bolest se može pojaviti u bilo kom delu tela, ali se najčešće javlja upravo u plućima. Najvažniji simptomi plućne tuberkuloze su kašalj, ponekad sa pojavom krvi u ispljuvku, povišena temperatura, noćno znojenje, gubitak apetita, mršavljenje i opšti osećaj slabosti.

Narednu sličnu akciju Crveni krst u Novom Bečeju planira povodom predstojećeg Svetskog dana zdravlja koji se obeležava 7. aprila.
 

Ostale vesti iz ove kategorije