TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Poljoprivreda

Održana javna rasprava o nacrtu Programa za razvoj poljoprivrede

Redakcija TV Novi Bečej | 20. mart. 2019. | 13:05 | Poljoprivreda

Održana javna rasprava o nacrtu Programa za razvoj poljoprivrede

Sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu koja su prošle godine dodeljena opštini Novi Bečej po konkursu za sufinansiranje projekata lokalnih samouprava za unapređenje izrade i sprovođenje efikasnih regionalnih i lokalnih javnih politika izrađen je nacrt Programa razvoja poljoprivrede opštine Novi Bečej za period od 2019. do 2020. godine sa akcionim planom. Studiju razvoja izradio je Fakultet ekološke poljoprivrede Univerziteta Educons iz Sremske Kamenice.

Na javnoj raspravi koja je danas održana u zgradi lokalne samouprave u Novom Bečeju koja se tiče Programa razvoja poljoprivrede opštine Novi Bečej, prisustvovali su, između ostalih i predstavnici Fakulteta ekološke poljoprivrede. Poljoprivreda je jedan od velikih potencijala za razvoj novobečejske opštine naročito u oblastima organske proizvodnje i pčelarstva, ukazuje nacrt Programa.

Na teritoriji opštine Novi Bečej trenutno ima oko 200 pčelara, a registrovano je više od 2.000 porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i četiri zadruge. Od bezmalo 38 hiljada hektara obradivih površina, u najvećoj meri su zastupljene njive prve, druge i treće klase, a od poljoprivrednih kultura najzastupljeniji su kukuruz, pšenica i suncokret, odnosno krompir i kukuruz šećerac.

Ostale vesti iz ove kategorije