TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Svečanom akademijom obeležen Dan Svetog Save

Redakcija TV Novi Bečej | 28. januar. 2019. | 11:34 | Kultura

Svečanom akademijom obeležen Dan Svetog Save

Rastko Nemanjić ili Sveti Sava, kako ga većina najbolje zna, plemić vladarske porodice Nemanjića, uticajni diplomata, prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve, zakonodavac, književnik i hodočasnik, ali pre svega,  utemeljivač srpske crkve, države i školstva, umro je 27. januara 1236. godine. Ovaj dan se obeležava kao Dan Svetog Save ili Savindan i prilika je da se raznovrsnim programima, školskim priredbama i akademijama podsetimo svega onog što je Sveti Sava učinio za Srbe, naročito na polju duhovnosti, obrazovanja i kulture.

Svetosavska akademija u prethodne tri godine održava se pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, a ovogodišnju koja je održana u Domu kulture u Novom Bečeju, u subotu, 26. januara, organizovali su Dom kulture i Osnovna škola „Miloje Čiplić“  u saradnji sa opštinom Novi Bečej.

„Opština Novi Bečej se zaista trudi od 2016. godine, najpre smo promenili koncepciju, dakle, nemamo više Svetosavski bal, jer smatramo da to ne priliči Svetom Savi kao svecu školskom, crkvenom, kao takvom, već imamo mnogo pristojniju i primereniju varijantu. Svake godine se zaista trudimo da podignemo nivo obeležavanja Dana Svetog Save“, rekao je nakon završenog programa Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej.

U okviru programa ovogodišnje Svetosavske akademije nastupili su mališani hora OŠ „Miloje Čiplić“, pod rukovodstvom nastavnice Sofije Jegdić Gurjanov, njihovi drugari iz škole koji su izveli scenski prikaz iz života Svetog Save, a prisutna publika imala je priliku da uživa i u nastupu mešovitog hora „Sveti Roman Slatkopojac“ iz Novog Sada. Ovogodišnju besedu Svetom Savi govorio je glumac Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, Milan Kočalović.

Prema rečima Novice Blažina, ustanova kulture na čijem je čelu je dom svima koji su kreativni i koji se bave nekim oblikom kulture: „Trend saradnje sa školama, naravno saosnivačem, sa lokalnom samoupravom se nastavlja, odnosno nije ni prekidan. I ove godine nam je pripala ta čast i zadovoljstvo da budemo suorganizatori, odnosno partneri u organizaciji Svetosavske akademije. Protekla je malo drugačije jer smo imali kombinaciju programa koji je pripremila OŠ „Miloje Čiplić“ i nešto svečanijeg dela za koji je angažovan profesionalni duhovni hor koji je dao svečani ton celoj Akademiji. Naravno, imali smo i besedu, Svetosavsku povelju, tako da mislim da smo neke elemente Svetosavska akademije koju smo pre tri godine inovirali i uveli kao takav vid proslave Dana Svetog Save nastavili i mislim da je u prepunoj Sali Doma kulture bilo zadovoljnih posetilaca, roditelja i da je samim tim cilj opravdan i da smo duh svetosavlja makar na sat i po vremena obnovili, podsetili se vrednosti koje je Rastko Nemanjić propagirao tokom svog života, a eto mi posle 800 godina makar se prisećamo i trudimo se da ga ne zaboravimo.“

Zora Rakić, direktorka OŠ „Miloje Čiplić“ je sa zadovoljstvom istakla: „Jako mi je drago da smo ove godine napravili ovakvu kombinaciju da zajedno sa lokalnom samoupravom nastupimo na Svetosavskoj akademiji. Mislim da je ona time poprimila jednu novu notu. Drago mi je da smo uspeli ovaj spoj živahnosti našeh hora i duhovnosti hora „Sveti Roman Slatkopojac“ da ukomponujemo. Želim da se zahvalim svima na učešću, na saradnji i pomoći i da svim koji poštuju lik i delo Svetog Save čestitam praznik. Naša je misija, najpre, kao prosvetara da nastavimo njegovim putevima.“

Ovogodišnja Svetosavska povelja uručena je nastavnici srpskog jezika i književnosti, Dušici Varga, za njen doprinos obrazovanju. U svojoj dosadašnjoj tri i po decenije dugoj nastavničkoj karijeri, Dušica Varga postigla je značajne rezulate, a zahvaljujući svom predanom i požrtvovanom radu nisu izostala ni mnogobrojna priznanja i diplome, kako njenih učenika, tako i nje same. O dobijanju Svetosavske povelje, Varga kaže: „Ne znam čime da je merim. Ona je zaistam, rekoh, najveći kompliment koji sam ikad dobila. Dobijala sam već nagrade i diplome i rezultati su svakako nagrada, ali ovo znači da me javnost primećuje. Sigurno je da ću je pamtiti i da će mi obeležiti život. Mnogo mi znači. Radim 36 godina i još uvek se nisam umorila. Ja jesam jedan od entuzijasta kojima nedaće ne smetaju, ni lične ni opšte. U svom poslu nalazim nešto što mi čini veliko zadovoljstvo i što je najveći ventil u mom životu. Deca su uvek deca, ali koliko god se loše ekonomske i druge krize odražavale na sve nas, i na decu i na nas, mislim da uvek među decom onih koji zavole nauku i umetnost i lepu reč i to nam je najveća nagrada. Bilo da je najslabija generacija od svih mogućih, uvek ima nekog za koga vredi raditi i taj se trud isplati kad tad.“

Svetosavska akademija, kao što je to bio slučaj i prethodnih godina, i ovog puta je imala humanitarni karakter. Mlada Slađana Stojkov iz Novog Miloševa, učenica 4. razreda gimnazijskog odeljenja Srednje škole Novi Bečej, nedavno je obolela od retkog oblika tumora mišićnog tkiva, a s obzirom da za ovu vrstu bolesti u Srbiji nema adekvatnog lečenja, ona će svoje lečenje morati da nastavi u Americi. Svako ko je voljan da pomogne ovoj mladoj devojci, da izbori svoju najvažniju bitku, može to učiniti uplatom na žiro račun: 265-0000005372689-42 pri Raiffeisen banci.

Ostale vesti iz ove kategorije