TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Poljoprivreda

Organska proizvodnja profitabilnija od konvencionalne

Redakcija TV Novi Bečej | 27. decembar. 2018. | 14:19 | Poljoprivreda

Organska proizvodnja profitabilnija od konvencionalne

Saradnjom Fakulteta ekološke poljoprivrede Univerziteta Educons iz Sremske Kamenice i lokalne samouprave Novi Bečej, sa ciljem izrade plana razvoja strategije poljoprivrede za period od 2018. do 2020. godine, organizovan je niz radionica na teme iz oblasti poljoprivrede. Predavanje na temu „Poboljšanja kvaliteta zemljišta“ pripremila je docentkinja dr Danka Radić dok je profesor dr Ljubinko Jovanović,  dekan Fakulteta ekološke poljoprivrede Univerziteta Educons, govorio o aktuelnostima u organskoj poljoprivredi: „Što se tiče organske proizvodnje, mi znamo da ovde nema mnogo proizvođača, međutim, oni imaju jako velike mogućnosti za organsku proizvodnju ovde i želimo da ih upoznamo sa nečim novim. Ovde su ljudi upoznati sa proizvodnjom, jer rade u konvencionalnoj proizvodnji, tako da je vrlo lako da nastave na organsku proizvodnju. Ona je sada hit u svetu, a i u Evropi i povećava se obrt negde na 90 milijardi godišnje samo za to. Naš procenat je 0,4%, dakle oko 14-15.000 hektara do sada, trebali bismo da imamo mnogo, mnogo više s obzirom na mogućnosti koje imamo. U Vojvodini, organska proizvodnja predstavlja 75% od ukupne proizvodnje u Srbiji, znači, ona se ovde odigrava u Vojvodini.“

Jovanović dodaje da je organska proizvodnja itekako profitabilna i da su cene proizvoda i do 2 puta više u odnosu na konvencionalnu proizvodnju: „Nema korišćenja pesticida, niti veštačkih đubriva. Potpuno je drugačiji princip i zato je neophodno da ljudi nauče nešto novo o organskoj proizvodnji. To nije starinska proizvodnja kakva je bila nekad, kada nije ni bilo veštačkih đubriva, nego je prosto jedan konglomerat između biljne i stočne proizvodnje gde se stočni proizvodi koriste za đubrenje u organskoj, biljnoj proizvodnji.“

Isplativa je i prodaja mesa organskog porekla, a novim zakonom regulisane su i veće subvencije za proizvođače organskih proizvoda, tvrdi Jovanović. U petak, 28. decembra, biće održane i radionice „Genetski modifikovana hrana“ profesora dr Dejana Pankovića kao i eadionica na temu nestajanja pčela docenta dr Slađana Rašića.

 

Ostale vesti iz ove kategorije