TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Zdravstvo

Edukacija osmaka o HIV-u i načinima zaraze

Redakcija TV Novi Bečej | 4. decembar. 2018. | 13:47 | Zdravstvo

Edukacija osmaka o HIV-u i načinima zaraze

Drugo predavanje na temu HIV-a održano je juče u Osnovnoj školi „Miloje Čiplić“ namenjeno maturantima ove obrazovne ustanove. Realizovano od strane Osnovne organizacije Crvenog krsta Novi Bečej, ono predstavlja deo kampanje obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side, podsetila je Dunja Svirčev, sekretarka ove humanitarne organizacije: Ovde ćemo sa osmacima porazgovarati o jednoj veoma bitnoj stvari, tačnije, odgovornosti koja se tiče seksualnih odnosa. Nažalost, situacija je takva da mladi sve ranije stupaju u seksualne odnose i to predstavlja veliku opasnost zbog širenja zaraza, polnih bolesti, a pogotovo HIV-a. Zbog toga i jesmo ovde, da sa njima porazgovaramo na tu temu i da utičemo na to da se probudi svest kod njih što se tiče opasnosti od ove bolesti.

Kao što je ranije naglasila, od izuzetne je važnosti da se o ovoj, još uvek tabu temi, govori otvoreno kako sa roditeljima tako i sa nastavnicima ili školskim psihologom i upravo zato učenici 8. razreda predstavljaju jednu od ciljnih grupa ove edukacije, objasnila je Svirčeva: „Mogu da kažem da roditelji slabo sa njima razgovaraju. Još uvek se stide da pričaju o svemu tome, mnogima je ovo smešno, jer ne shvataju zsprsavo koliko je ovo ozbiljno i da se može desiti svakome od nas.“

U Srbiji je prošle godine od side umrlo 14 osoba, a dijagnostikovano je 178 osoba inficiranih HIV-om, od toga je 17 puta više muškaraca nego žena, a 60 odsto svih novodijagnostikovanih su sa teritorije Beograda i Novog Sada.

Ostale vesti iz ove kategorije