TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Radovanoviću Gramata „Pesničke republike“

Redakcija TV Novi Bečej | 3. decembar. 2018. | 12:01 | Kultura

Radovanoviću Gramata „Pesničke republike“

Književna manifestacija „Pesnička republika“ održana je u subotu, 1. decembra, u Banatskom kulturnom centru po treći put. Ovom prilikom Gramata „Pesničke republike“, nagrada koja se dodeljuje na osnovu konkursa „Propuštena šansa“ za knjigu koja nije dobila nijednu veću nagradu, a objavljena je u poslednjih pedeset godina, uručena je Vladanu Radovanoviću za knjigu „Vokovizuel“, koju je beogradski „Nolit“ izdao 1987. godine.

Gramata „Pesničke republike“ ima za cilj da istakne vredna, ali nedovoljno zapažena ili nepravedno zanemarena književna dela. Ovogodišnjeg dobitnika Vladana Radovanovića, jednog od najznačajnijih i najprevođenijih srpskih autora druge polovine 20. veka i jednog od začetnika savremene srpske eksperimentalne umetnosti, za nagradu Banatskog kulturnog centra predložili su dr Sava Damjanov, dr Gojko Tešić i master Miloš Jocić sa Odseka za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

„Zaista mi je drago da je ime Vladana Radovanovića poslednjih nekoliko godina koliko imamo kurs posvećen savremenoj eksperimentalnoj književnosti sve popularnije među našim studentima. Dakle, nije popularan samo u naučnom, kritičkom, akademskom smislu, nego zaista ima sve više mladih čitalaca koji se i sami bave nekom umetnošću ili koji samo vole nešto neobično da čitaju. Zato mi je drago što je ova nagrada jedan od brojnih malih koraka koji će doprineti daljoj promociji ovakvih imena na našoj kulturnoj sceni“, istakao je Miloš Jocić po uručenju nagrade Radovanoviću.

Odluku o dodeli nagrade Radovanoviću doneo je žiri u sastavu: Radovan Vlahović, osnivač „Pesničke republike“, Simon Grabovac, predsednik „Pesničke republike“ i Vlada „Pesničke republike“ koju čine dr Zoran Đerić, Franja Petrinović, Jovan Gvero, Goran Ibrajter i Senka Vlahović. O odluci žirija Grabovac kaže: „Zaista sam srećan što sam imao priliku da učestvujem u jednom ovako lepom događaju. Zašto je to lep događaj? Zato što sam, pre svega, upoznao Vladana Radovanovića, a dugo sam pratio njegov umetnički i teorijski rad. Druga stvar je to što smo dali nagradu knjizi koja je prema mom uverenju, ali i prema uverenju žirija, jer je odluka doneta jednoglasno, to zaslužila. Ukazali smo na autora i umetnika koji je stvorio izuzetne artefakte u našoj umetnosti, ne samo u ovoj vrsti umetnosti, nego i u muzičkoj umetnosti i u nekim drugim umetnostima. Dakle, vratili smo pozornost i mislim da to duboko ima smisla zato što s jedne strane daje informaciju onima koji nisu znali, a s druge strane, nadam se da će i oni ljudi koji se bave umetnošću na jedan drugačiji način početi da gledaju na stvaralaštvo Vladana Radovanovića i na njegovu teoriju.“

Vladan Radovanović rođen je u Beogradu 1932. godine. Diplomirao je kompoziciju u klasi profesora Milenka Živkovića, a tokom svoje profesionalne karijere stvarao je u više različitih oblasti, kao što su: slikarstvo i kompjuterska grafika, vokalno-instrumentalna i elektro-akustička muzika, književnost, taktilizam, zapisi snova, projektizam, vokovizuel, ideogrami, rad s telom, sintezijska umetnost. Član je Udruženja kompozitora Srbije i Udruženja likovnih umetnika Srbije.

O dobijanju Gramate „Pesničke republike“ Radovanović kaže: „Već rekoh da mi je ova nagrada veoma značajna zbog prirode same nagrade, zbog načina njenog dodeljivanja, kriterija kojima se rukovodi koji su apsolutno zasnovani na vrednosti, što je danas veoma retko. Već sam istakao da se stvari ističu na osnovu političkih i probitačnih razloga, a ovo je potpuno čisto od svega toga i zato mi je ova nagrada utoliko dragocenija. Knjiga „Vokovizuel“ je jedna od mojih najznačajnijih teorijskih knjiga zbog toga što je potekla iz izvesne podozrivosti prema načinu tretmana i shvatanja te ogromne oblasti. Dugo vremena ni sam nisam mogao da shvatim kako je došlo do toga da su toliki vekovi prošli, a da niko od tih značajnih umetnika, čija umetnost nije ništa manja zato što im je shvatanje bilo nedovoljno, nije shvatao čime se oni bave i šta u stvari rade. Verovatno su bili zavedeni razlogom da je ta oblast nastala iz nedra poezije i onda su stalno uzimali „zdravo za gotovo“ tokom dvadeset i četiri veka da je samim tim ta oblast poezija, a ona nije poezija. To što kažem da nije poezija ne znači da umanjujem značaj poezije, nego samo želim da ostvarim, da zasnujem nekakav dignitet te oblasti tj. da pokažem da je to samoopstojna i samostalna oblast koja postoji kao dovoljna sama za sebe i da nije potrebno da se ona vekovima oslanja na poeziju.“

U drugom segmentu programa ovogodišnje „Pesničke republike“ u prostorijama Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu usledio je pesnički maraton u okviru kog je nastupilo čak 46 pesnika iz čitavog okruženja predstavivši sa po jednom svojom pesmom.

Ostale vesti iz ove kategorije