TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Počele edukacije za osnovce o reproduktivnom zdravlju

Redakcija TV Novi Bečej | 8. novembar. 2018. | 14:24 | Društvo

Počele edukacije za osnovce o reproduktivnom zdravlju

Prema definiciji  Svetske zdravstvene organizacije, reproduktivno zdravlje je stanje fizičkog , mentalnog i socijalnog blagostanja u svim oblastima vezanim za reproduktivni sistem, u svim fazama života. Reproduktivno zdravlje podrazumeva da su ljudi u mogućnosti da imaju zadovoljavajuć i bezbedan polni život i sposobnost da imaju potomostvo, kao i slobodu da odluče da li će ga imati, kada i koliko često.

Jedna od mera populacine politike opštine Novi Bečej koju kroz projekat finansira Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku jesu i edukacije namenjene učenicima viših razreda svih opštinskih osnovnih škola upravo na temu reproduktivnog zdravlja.

„Ta oblast podrazumeva više tema, od čega su vrlo značajne teme kao što su preuranjena seksualna aktivnost kod mladih i rizična ponašanja poput konzumiranja narkotika, alkohola i cigareta. Pored ovih tema bavimo se i promocijom reproduktivnog zdravlja, što je i cilj samih edukacija. Edukacije smo započeli juče u Osnovnoj školi „Miloje Čiplić“, a obuhvatićemo i ostale škole na teritoriji opštine Novi Bečej. Na ovaj način ćemo edukovati vršnjačke edukatore da sami sprovode ovakav vid radionica i edukacija među svojim vršnjacima. Sedmi i osmi razred zapravo predstavlja period, odnosno uzras kada bi maldi trebalo da čuju o ovim temama jer adolescenti u tom uzrastu imaju dostupne informacije, ali su one u najvećem broju slučajeva vrlo nepotpune i netačne. Upravo je to i poenta, da bismo na neki način prevenirali  rizično ponašanje kod mladih“, kaže Ivana Dobožanov, koordinatorka Kancelarije za mlade opštine Novi Bečej koja je zadužena za sprovođenje ovih edukacija.

Učenica 7. razreda Osnovne škole „Josif Marinković“, Nikoleta Martinović, jedna je od dva vršnjačka edukatora koja učestvuje u predavanjima na temu reproduktivnog zdravlja mladih. Na pitanje zašto misli da je dobro na ovaj način, kroz priče, prezentacije i igrice edukovati vršnjake, Nikoleta odgovara: „Zato što je ovo period u kojem bi trebalo dosta toga da se priča, jer su sedmi i osmi razred prilično kritični kada je reč o ovoj temi. Moji vršnjaci se obično prvo smeju, ali kasnije kada shvate da je to sve ozbiljno, onda se i sami uozbilje i krenu normalno da pričaju. Ovo jeste dobar način da se upute u ono što su prave činjenice o nekim temama. I dobro je što se s ovim krenulo u školama, zaista je super.“

Edukacije podrazumevaju deset radionica nakon čega će postojati mreža vršnjačkih edukatora koji će dalje moći da sprovode i prenose stečena znanja. Pored edukacija na temu reproduktivnog zdravlja Savet za populacionu politiku opštine kroz ovaj projekat sprovodi i druge mere o kojima je već bilo reči. To su Školica za trudnice koja je nadavno počela sa radom, ali i opremanje Predškolske ustanove „Pava Sudarski“ novim nameštajem.

Ostale vesti iz ove kategorije