TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Učestvujte u ekobiološkom kampu na Slanom kopovu

Redakcija TV Novi Bečej | 7. avgust. 2018. | 15:24 | Društvo

Učestvujte u ekobiološkom kampu na Slanom kopovu

Lovačko udruženje Novi Bečej kao upravljač Specijalnog rezervata prirode „Slano kopovo“ već pet godina unazad više puta godišnje organizuje prstenovanje ptica u cilju praćanja migracije ptica preko ovog zaštićenog područja u blizini Novog Bečeja. Od 27. avgusta do 7. septembra ove godine na Slanom kopovu biće organizovan ekobiološki kamp za sve zainteresovane istraživače koji za cilj ima da proširi opseg istraživanja na ovom interesantnom području koje je pored bogate ornitofaune značajno i sa botaničkog aspekta.

„Želja nam je da nastavimo sa sistemskim monitoringom faune ptica na migraciji, tako da okosnica kampa jeste upravo prstenovanje ptica, njihovo prebrojavanje itd. No, pored toga, želja nam je da produbimo i da proširimo znanja o fauni kako biljaka tako i životinja na samom Slanom kopovu, tako da svi zainteresovani mladi i stariji, svejedno, naučnici, entuzijasti, studenti biologije, ekologije, geografije, dakle, svi oni koji imaju veze sa biljkama i životinjama, zemljištem, hemijom, mogu da se prijave i da učestvuju iz svoj discipline u ovogodišnjim istraživanjima na Slanom kopovu. Kada je pokrenuta cela procedura oko njegove zaštite, onda se najviše radilo na identifikaciji najbitnijih stvari koje na ovom području žive, ali godinama nakon toga se sa tim stalo. Najviše se radi upravo na proučavanju ornitofaune, odnosno ptičijeg sveta i nešto malo što se tiče botanike, a ostale grupe organizama su zaista slabo istraživane godinama unazad, tako da možda neke nove vrste insekata borave na Slanom kopovu, a da mi za to i ne znamo. Na učesnicima kampa je da dođu do Novog Bečeja, a prevoz od Novog Bečeja do Slanog kopova je obezbeđen. Obezbeđeno je i mesto za spavanje. Potrebno je da učesnici ponesu vreće za spavanje. Dakle, imamo smeštaj u krevetima u vizitorskom centru, a ko želi može da spava i u dvorištu vizitorskog centra, ukoliko poseduje šator. Obezbeđeni su i voda za kupanje, kao i hrana“, kaže Silvija Šimončik, stručna saradnica u SRP „Slano kopovo“.

Učešće na kampu je besplatno, a zbog ograničenog broja mesta za spavanje u vizitorskom centru, potrebno je prijaviti se najkasnije do 25. avgusta. Prijavu za učešće i pitanja u vezi sa dodatnim inofrmacijama možete poslati na mejl adresu Silvije Šimončik, stručne saradnice u Specijalnom rezervatu prirode „Slano Kopovo“: ssilwija@gmail.com .

Ostale vesti iz ove kategorije