TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

„TAA“: Svečano otvaranje likovne kolonije 13. avgusta

Redakcija TV Novi Bečej | 7. avgust. 2018. | 16:18 | Kultura

„TAA“: Svečano otvaranje likovne kolonije 13. avgusta

Međunarodna likovna kolonija „Tiska akademija akvarela“ jedna je od najpoznatijih i najpriznatijih manifestacija Doma kulture u Novom Bečeju koja opstaje dugi niz godina i sa sobom nosi veliki značaj kako za sam Novi Bečej, tako i za čitav region. Od 13. do 17. avgusta ove godine „Tiska akademija akvarela“ će se u Novom Bečeju održati po 23. put, a kao i poslednjih nekoliko godina okupiće umetnike iz zemlje i inostranstva koji će stvarati na obali Tise koristeći se veoma zahtevnom tehnikom slikarstva - akvarelom.

„Jedna od tih manifestacija od značaja je i „Tiska akademija akvarela“ koja je uspela da se održi uprkos svim nedaćama koje nas snalaze, uglavnom finansijskih. Ne samo što se uspela održati, nego smo je uspeli otvoriti i prema regionu. Ove godine imaćemo učesnike iz Hrvatske, dok smo prošle godine imali učesnike iz Mađarske, sa Kosova i Metohije, tako da sledeće godine očekujemo i planiramo veći broj umetnika iz Mađarske. Kolonija će sledeće godine biti tematska. Ove godine, kao i prethodnih godina, ona nije vezivana ni za kakvu temu, svaki slikar slobodno slika ono što želi i onako kako je tog momenta raspoložen. Upravo zato mislim da je naša galerija zaista prepuna dobrih i kvalitetnih slika, jer slikari9 slobodno izražavaju ono što im je u dubini duše i totalno su slobodni da iskažu onu misao koja ga u tom trenutku mori ili prosto da nam poklone jedan lep pejzaž“, kaže Edit Zerebelji Tenji, stručna saradnica Doma kulture opštine Novi Bečej.

Na 23. sazivu likovne kolonije „Tiska akademija akvarela“ učestvovaće deset slikara što je i optimalan broj učesnika uzevši u obzir njihov smeštaj i prostor za rad, kažu organizatori. Likovna kolonija započinje svoj rad svečanim otvaranjem izložbe slika sa prethodnog saziva „Tiske akademije akvarela“ koja će se održati u ponedeljak, 13. avgusta, u galeriji „Selo“ Doma kulture u Novom Bečeju s početkom u 20 časova.

Atelje „Tiske akademije akvarela“ i ove godine biće otvoren za javnost, pa će tokom trajanja likovne kolonije ljubitelji akvarela i likovnog stvaralaštva imati priliku da posete ovaj zanimljivi umetnički događaj i da se druže sa slikarima: „Svako ko želi da vidi kako slikari rade i kako se slika stvara može da dođe od prepodnevnih sati pa sve do večernjih, slikari će sigurno biti tu, tako da zainteresovani mogu da vide i kako se stvara slika i da se upoznaju sa slikarima. Zato neka ovo bude i poziv za građane. Ko zna istoriju „Tiske akademije akvarela“ zna da je u početku slikalo samo šest slikara koji su bili i osnivači kolonije. Posle nekog vremena se ukazala potreba da se i drugim rukopisom obogati fundus koji se stvarao, pa smo tako počeli da pozivamo i druge slikare pored osnivača koji sada više ni nisu tu, jer su neki nažalost preminuli, a neki su stari i ne mogu da putuju. Dakle, ni zdravstveno ni prema godinama ne mogu to da ispoštuju. I dan danas cenimo njihov trud i činjenicu da su osnovali našu koloniju i rado ih se sećamo i uvek ih spominjemo. Novim slikarima smo baš obogatili fundus i zaista imamo sjajan izbor visoko kvalitetnih slika.“

Učesnici „Tiske akademije akvarela“ nisu uslovljeni određenom tehnikom akvarela koji se često naziva i najtežom slikarskom tehnikom, jer ne postoji način da se eventualne greške pri radu isprave: „Jedini način jeste da se okrene papir ili da se baci i da se počne nova slika, tako da svi oni koji misle da je akvarel jednostavan zato što se radi o vodenim bojama ili o pigmentima koji se rastvaraju u vodi, moram reći da greše jer je najlakše slikati ulje na platnu koje dozvoljava ispravku svake greške. Oni koji slikaju akvarel su zaista majstori svog zanata.“

Dom kulture opštine Novi Bečej poseduje stalnu zbirku radova sa „Tiske akademije akvarela“ koja se sastoji od po jednog rada svakog dosadašnjeg učesnika ove likovne kolonije.

Ostale vesti iz ove kategorije