TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Multikulturalni vikend u slavu tradicije

Redakcija TV Novi Bečej | 1. jul. 2018. | 17:22 | Kultura

Multikulturalni vikend u slavu tradicije

U Novom Bečeju se već niz godina krajem juna održava Multikulturalni vikend, svojevrsna smotra svih kulturno-umetničkih društava koja deluju na nivou opštine. Tradicija da se ova manifestacija održava na amfiteatru na Tiskom keju prekinuta je ove godine zbog promenljivog vremena, pa su organizatori odlučili da se ona održi u hali Sportsko-rekreativnog centra „Jedinstvo“. Pred mnogobrojnom publikom nastupili su KUD „Bećarac“ i folklorna sekcija Kluba za dnevni boravak Doma za odrasle „Sveti Vasilije Ostroški - Čudotvorac“ iz Novog Bečeja, KUD „Jovan Aćimac“ iz Kumana, Udruženje seoskog folklora veterana „Teodor Pavlović“ i Kulturno-turistički centar „Banatska odiseja“ iz Novog Miloševa. Manifestaciju je kao i prethodnih godina organizovala Turistička organizacija opštine Novi Bečej.

„U sklopu letnjih vikenda Turistička organizacija već dugo godina organizuje Multikulturalni vikend. I ovog puta planirano je da se održi na letnjoj pozornici, ali nažalost, zbog promenljivog vremena morali smo da se prebacimo u sportsku halu. No, u lepom broju su se odazvali ljudi, publika iz Novog Bečeja“, rekla je Melita Bito iz Turističke organizacije opštine Novi Bečej.

Kao i svake godine, Kulturno-umetničko društvo „Bećarac“ iz Novog Bečeja, pod umetničkim rukovodstvom Olje Blažin, predstavilo je svoju najmlađu grupu, ali i mešoviti izvođačko-rekreativni ansambl, koji će početkom jula revijalno nastupiti na 37. smotri u Tesliću, kao jedino kulturno-umetničko društvo iz Srbije: „Ovo je u stvari bio početak Vidovdanskog koncerta koji smo mi pre sedam, osam godina pokrenuli. Cilj nam je bio da se okupe folklori naše opštine i da pokažu našoj publici šta su sve naučili i koliko su napredovali, a ujedno ta deca, kada su već tu blizu, u okolnim mestima, da se druže. Tako je ovaj koncert prerastao u jedan od tradicionalnih vikenda koje organizuju opština i Turistička organizacija i evo nas opet tu. Mislim da je mnogo značajno negovati kulturu, jer ukoliko nacija izgubi kulturu u stvari gubi se i sama nacija. Zato je treba negovati. Meni je jako žao što i MKUD „Jokai Mor“ nije bio u mogućnosti da dođe, da upotpuni ovu našu šarolikost. No, nisu mogli, sprečeni su bili. Ipak, mislim da je koncert uspešan, jer su odigrane koreografije iz raznih krajeva.“

U okviru ovogodišnjeg Multikulturalnog vikenda u Novom Bečeju po prvi put su se predstavile i članice folklorne sekcije Kluba za dnevni boravak koji radi u sklopu Doma za odrasle „Sveti Vasilije Ostroški - Čudotvorac“ u Novom Bečeju.“

Ovo je bio njihov prvi nastup na ovakvoj jednoj manifestaciji. Inače, do sada smo nastupali samo u okviru Doma za odrasle, jer je grupa još uvek mlada, nema ni godinu dana kako radimo. Članice sekcije strašno uživaju i ja sam jako ponosna na njih i jako zadovoljna. To su žene preko 65 godina koje sa puno radosti dolaze i igraju, što je jako dobro, prvenstveno zbog druženja, ali i za njihovo zdravlje“, rekla je nakon nastupa Nada Prekajski, koreograf i stručni rukovodilac folklorne sekcije Kluba za dnevni boravak.

U sklopu letnjih vikenda u narednom periodu očekuju nas Dani vinara koji će se održati 7. jula, dok je tradicionalna manifestacija „Opasuljivanje“ najavljena za 13. jul.

Ostale vesti iz ove kategorije
Yunet Hosting
europetrol
matijevic
bomax
laguna
magnotron
univerexport
rest_index
terakeramika