TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Aleksandra Pletikosić laureat 26. „Obzorja na Tisi“

Redakcija TV Novi Bečej | 24. maj. 2018. | 19:39 | Kultura

Aleksandra Pletikosić laureat 26. „Obzorja na Tisi“

Drugi, završni dan 26. „Obzorja na Tisi - Dana Josifa Marinkovića“ u Novom Bečeju protekao je u znaku otvorenog takmičenja solo pevača koji su se ove godine takmičili u pretkategoriji i u dve kategorije, koje su obuhvatile učenike srednjih muzičkih škola i studente fakulteta. Žiri ovogodišnjeg takmičenja bio je u sledećem sastavu: Milica Stojadinović, profesorka solo pevanja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, predsednica žirija, Berislav Jerković, profesor solo pevanja na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku i Snežana Savičić Sekulić, operska pevačica. Sekretar žirija je bila Ljubica Živković, profesorka pevanja, dok je oficijelnu muzičku saradnju na takmičenju pružila pijanistkinja Aleksandra Rakić.

Zanimljiva je činjenica da su „Obzorja na Tisi“ ove godine dobila internacionalni karakter, obzirom na činjenicu da su u takmičarskoj konkurenciji nastupile i mlade takmičarke iz rumunskog Kluža i Osijeka.

 „Bila su stvarno zlatna i talentovana deca i bilo je predivno slušati ih. Podelili smo mnoštvo lepih nagrada, a ovi „raspevani“ dani u Novom Bečeju su me podsetili na moju mladost kad smo nekad pevali ovde, još pre nego što je takmičenje nastalo. To su zaista bili dani u kojima je učestvovalo puno kompozitora, velikih pevačica, kao što su moja profesorka Biserka Cvejić, profesorka Bakočević, Duda Ivanović, profesor Kosta Babić, znači, puno ljudi koji su u stvari bili i idejni osnivači ovog takmičenja. Zaista je dirljivo ponovo biti u ovoj sali, slušati ove mlade naraštaje kako lepo pevaju. Uvek je lepo doći u ovim „raspevanim“ danima u Novi Bečej i uvek je lepo ovde se provesti. Stvarno ste divni domaćini i skupili ste jedan krem pevačkog društva“, rekla je nakon dodele nagrada Milica Stojadinović, predsednica žirija.

Prvo mesto u pretkategoriji u ženskoj konkurenciji osvojila je Resiga Patrisija Frančeska iz Rumunije koja je izabrana i za laureata pretkategorije. Prvo mesto u I kategoriji, odnosno u kategoriji srednjih škola u muškoj konkurenciji osvojio je Milan Perišić, učenik Muzičke škole „Isidor Bajić“ iz Novog Sada, dok je prvo mesto u I kategoriji u ženskoj konkurenciji osvojila Danijela Kondić, učenica Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina. Najbolji u konkurenciji fakulteta bio je Bočarac, Predrag Kačavenda, student master studija Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Kako kaže, ovaj mladi pevač voli da dođe na „Obzorja na Tisi“: „Smatram su „Obzorja“ jedan od najboljih festivala koji se tiče same solo pesme i takmičenja solo pevača. Ove godine sam osvojio prvu nagradu u kategoriji fakulteta i mnogo sam srećan zbog toga. Takmičenja su veoma bitna, počevši od pretkategorija, kada mala deca koja počinju da uče pevanje nemaju toliko iskustva na sceni, njima ona pomažu da se oslobađaju od treme i da se grade kao umetnici, a nama, skoro svršenim studentima, ovo je jedan korak pred ovakve slične daske u nekom pozorištu.“

Prvo mesto u II kategoriji u ženskoj konkurenciji osvojila je Aleksandra Pletikosić, studentkinja 3. godine Akademije umetnosti u Novom Sadu, koja je odlukom žirija izabrana i za laureata ovogodišnjeg takmičenja: „Prvi put sam na ovom takmičenju i zaista mi je ostavilo sjajan utisak. Nisam računala na to da ću biti laureat, ali pozitivno sam se iznenadila i baš mi je drago. Takmičenja znače jako puno, kao i svaki javni nastup, jer je to jedini način da komuniciramo direktno sa publikom, za šta se mi i pripremamo. Ono što smo malopre mogli da čujemo od predsednice žirija, ovde su nastupali sada već vrlo poznati operski pevači i pevačice, koliko to znači kada se dođe na ovakvo takmičenje? To puno znači, naročito što moramo da budemo sto posto pripremljeni za takmičenje, jer je velika odgovornost nastupati posle njih.“

Specijalnu nagradu za najbolje izvedenu kompoziciju sa Pozivnog kompozitorskog konkursa „Obzorja na Tisi“ osvojio je takmičar Vladimir Jakšić, učenik Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina, dok je specijalnu nagradu za najbolje izvedenu solo pesmu Josifa Marinkovića osvojila Svjetlana Đokić, studentkinja Akademije umetnosti iz Novog Sada.

Naredna, 27. „Obzorja na Tisi“ u Novom Bečeju takođe će biti takmičarska, ali će biti u znaku Pozivnog kompozitorskog konkursa. „Obzorja“ će na ovaj način sledeće godine još jednom podariti nove kompozicije modernoj srpskoj solo pesmi negujući sećanje na Josifa Marinkovića.

Ostale vesti iz ove kategorije