TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

NAJAVA: Digitalizovani „Maratonci“ i u Bočaru

Redakcija TV Novi Bečej | 17. maj. 2018. | 18:31 | Kultura

NAJAVA: Digitalizovani „Maratonci“ i u Bočaru

Poznata komedija srpske kinematografije „Maratonci trče počasni krug“ koja je digitalno restaurirana u okviru projekta „Vip Kinoteka“ i kao takva nedavno prikazana u Domu kulture u Novom Bečeju, biće prikazana i u Domu kulture u Bočaru u subotu, 19. maja, u 19 časova.

Film je prvi put prikazan 1982. godine, u produkciji Centar filma, a da ponovo radi bioskop publika može videti u visokom kvalitetu slike i tona zahvaljujući saradnji kompanije Vip mobile i Jugoslovenske kinoteke.

Projekat „Vip Kinoteka“ ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Ovim projektom, koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja snimljenih u periodu od ’67. do ’93. godine, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa.

Do kraja ove godine, u okviru ovog projekta, biće digitalno restaurirano još šest filmskih ostvarenja koja su obeležila srpsku i regionalnu kinematografiju.

Ostale vesti iz ove kategorije