TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

KTC "Banatska odiseja" proslavio godišnjicu postojanja

Redakcija TV Novi Bečej | 15. april. 2018. | 16:28 | Kultura

KTC "Banatska odiseja" proslavio godišnjicu postojanja

U Uskršnjem duhu koji i dalje traje, Kulturno turistički centar „Banatska odiseja“ održao je koncert pod nazivom „Vaskrs u Banatu“ proslavljajući ujedno i prvu godišnjicu svog postojanja. Ivan Stojanov i Verica Terzin, predhodno članovi više kulturno-umetničkih udruženja, zajedno su došli na ideju da osnuju sopstveno i svoje iskustvo i kreativnost zajedno prenesu kako mlađim, tako i starijim generacijama. Koncert je održan u holu Osnovne škole „Dr. Đorđe Joanović“ u Novom Miloševu, a o temi ovog programa Stojanov kaže: „Nismo hteli za sam praznik, jer smatramo da taj praznik, kao i Božić i krsnu slavu, treba da se provede sa ukućanima, pa smo ga malo pomerili, ali Vaskrs se, u suštini, slavi 40 dana. Februara je bilo godinu dana postojanja Udruženja, tada nismo imali koncert, pa je ovo bio neki način da obeležimo tih nekih prvih godinu dana. Program je bio pretežno banatski sa par novokomponovanih numera koje su, opet, naše, lepe, banatske, vojvođanske i srpske i sve u svemu, program je bio prilagođen Vaskrsu i Banatu.“.

Program je bio prožet  prozom i poezijom koju je za ovu priliku pripremio Zoran Knežević iz Bašaida, a pored orkestra koji čini 5 članova, Kulturno turistički centar „Banatska odiseja“, od skoro je dobio i pojačanje u vidu podmlatka, objašnjava Stojanov: „Imamo 4 nova malecka člana, dva dečaka i dve devojčice, koji su za 3 probe savladali njihov zadatak za ovaj koncert i odlični su.“.

Svoj utisak o prvom nastupu sa nama je podelila Teodora Vlahović, članica mlađe pevačke grupe Kulturno turističkog centra „Banatska odiseja“: „Nisam ja baš dugo pevala, ali nekako mi se svidelo i upisala sam se. Zvala sam prvi put na nastup dve drugarice, pa su došle da me gledaju. – Kako se tebi sve ovo sviđa, da li planiraš da ostaneš? Planiram da ostanem, jer mi je nekako lepo i družim se. – Koja pesma iz repertoara ti se najviše svidela, šta najviše voliš da pevaš? „Hristos Vaskrese“, nju smo naučili i ta mi je lepa.“.

Nakon koncerta, Predsednik Udruženja obavestio je publiku da je upis novih članova u toku i pozvao roditelje talentovane dece, kao i sve zainteresovane koji vole da pevaju, da im se pridruze i zajedno neguju tradiciju Banata i Srbije.

 

Ostale vesti iz ove kategorije
Yunet Hosting
europetrol
matijevic
bomax
laguna
magnotron
univerexport
rest_index
terakeramika