TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Biciklisti, šetači i parovi u galeriji "Selo"

Redakcija TV Novi Bečej | 15. mart. 2018. | 15:25 | Kultura

Biciklisti, šetači i parovi u galeriji "Selo"

U galeriji „Selo“ Doma kulture opštine Novi Bečej sinoć je otvorena izložba akvarela autora Đorđa Maravića koja nosi naziv ’’Biciklisti, šetači, parovi...’’, a ova tehnika poznata još iz doba starog Egipta na poseban način neguje se i poštuje u Novom Bečeju. Naime, svake godine u letnjem periodu održava se likovna kolonija „Tiska Akademija Akvarela“ na kojoj je i sam autor učestvovao, a ovo je prvi put da se kao samostalni izlagač našao u Novom Bečeju, objašnjava Edit Zerebelji Tenji, stručna saradnica Doma kulture opštine Novi Bečej: „Mislim da neće biti zadnja, jer njegove slike su veoma interesantne, tj. akvareli su mu veoma interesantni. Kao što naslov i kaže, „Biciklisti, šetači, parovi“, oni koji gledaju njegove slike vide sve ono što je navedeno u naslovu, a ono što nije u naslovu jeste ta dubina, ta dinamika koja leži u njegovim slikama. Posetioc koji dođe će se naći u jednom malom mikrosvetu Đorđa Maravića koji je, mogu reći, veoma prijatan, ne samo za oko, već i za dušu.“.

Đorđe Đuro Maravić svoja dela izlagao je na 29 samostalnih i preko 250 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada na izložbama likovnih umetnika, kolonija akvarela, kao i priznanja za likovno pedagoški rad, a 2011. godine uručena mu je i glavna nagrada na Internacionalnoj izložbi minijature u Mađarskoj. Pedagoškim radom bavio se 40 godina, a o ljubavi prema akvarelu Maravić kaže: „To nije moj izbor, to je moja potreba, zaista. Nisam birao, kao što neko bira neki svoj posao, pa kaže hoću ovo, ili ono, jednostavno to se negde rodilo u meni, kao u svim likovnim umetnicima i ljudima koji se bave umetnošću uopste i dan danas ja bez ovoga ne mogu, ja sam rekao, da je to moja potreba bez koje ne mogu jednostavno da funkcionišem, što nije nikakva filozofija, jednostavno to je jedna činjenica, jedna istina. Mi koji se bavimo ovim poslom, za nas je to dobro jutro, gde su mi papir i boje i ne znamo ni sami ko to u nama govori, ali zaista je tako.“.

Sećajući se svog profesora, Boška Petrovića, autor se vratio na sam početak svog rada, ističući pritom da je pored osnovnih elemenata kao sto su boja, oblik, linija, ili senka jednako vazan i motiv koji, kako dodaje, možemo naći i u 10 kvadratnih centimetara svuda oko nas: „Krenuo sam sa raznim traženjima slikajući malo pre, kako rekoh, vojvođanske motive  sada su oni tu, kao što vidite, prisutni i onda se u tom procesu rada, pogotovo u akvarelu, dešavaju neočekivani momenti, nešto što ne želite. U jednom momentu, ja sam, dok sam slikao, koristeći tu crvenu boju, zadržao neku mrlju i onda sam se setio pa da, ovo je bulka i to je mene inače privlačilo kroz neka majska putovanja i da to može da bude zanimljivo. Jednostavno sam se onda prebacio na taj kolosek da sam crtao detalj, dakle ne samo, što kažu landscape, dakle pejzaž, nego taj detalj iz prirode koji sam ugradio sada u moju sliku i motiv te bulke se pojavljuje čak i na nebu kao što vidite.“.

Predstavljeni radovi nastali su u periodu od 2000-te do danas, a za sebe i umetnike uopšte, kaže da su mahom sebični i ljubomorni na svoja dela i da ih on lično čuva samo za prilike poput ove.  Za sve zainteresovane izložba će biti otvorena do 15. aprila, a galeriju možete posetiti svakog radnog dana od 8 do 20 časova.

Ostale vesti iz ove kategorije