TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Tokom praznika Dom zdravlja po vikend režimu

Redakcija TV Novi Bečej | 13. februar. 2018. | 15:46 | Društvo

Tokom praznika Dom zdravlja po vikend režimu

Građani Srbije 15. februara obeležavaju Dan državnosti - Sretenje. Ovaj datum jedan je od najbitnijih u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije. Pored toga što je Dan državnosti, ovaj dan je i Dan ustavnosti Srbije, kao i dan sećanja na početak Prvog srpskog ustanka, kada je 1804. godine počela borba za oslobođenje od Turaka. Skupština u Kragujevcu 15. februara 1835. godine donela je Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije, jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih ustava svog doba, kojim je u Srbiji, među prvima u Evropi, ukinut feudalizam.

Takođe, Sretenje je i veliki verski praznik koji Srpska pravoslavna crkva slavi kao Sretenje Gospodnje.

Ovaj državni praznik slavi se dva dana, tako da su 15. i 16. februar neradni dani. Zato sve javne ustanove u Novom Bečeju, kao što su škole i javna preduzeća, tokom ova dva dana neće raditi. Izdvaja se Dom zdravlja Novi Bečej, koji radi redovno, po vikend režimu i uz hitnu medicinsku pomoć 24 časa za vitalno ugroženo stanovništvo, kaže Sanja Ilić, vodeća sestra Opšte medicine Doma zdravlja u Novom Bečeju: „Služba opšte medicine radi redovno radno vreme, od 7 do 19 časova za vreme praznika, isto tako i vikendom. Pacijenti dolaze za pregled, ali razlika je u tome što se vikendom i tokom praznika ne piše redovna mesečna terapija. Vršimo davanje terapije koja je započeta u toku radne nedelje, što se tiče previjanja, inekcija, inhalacija, kako odraslom stanovništvu, tako i deci.“

Prema narodnom verovanju na Sretenje počinje prelazak iz zime u proleće. Obično se kaže da ako je na ovaj praznik oblačno, onda će kraj zime biti lep, a ako je vedro, biće hladan i vetrovit.

Ostale vesti iz ove kategorije
Yunet Hosting
europetrol
matijevic
bomax
laguna
magnotron
univerexport
rest_index
terakeramika