TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Potpisan sporazum o saradnji sa Šandorfalvom

Redakcija TV Novi Bečej | 11. februar. 2018. | 16:16 | Društvo

Potpisan sporazum o saradnji sa Šandorfalvom

Pored IPA projekta prekogranične saradnje sa opštinom Baja iz Mađarske čija je realizacija započela prošle godine, opština Novi Bečej ima još jedan aktuelan IPA projekat koji će realizovati sa mađarskim gradom Šandorfalva. Deo projekta koji će sprovoditi opština Novi Bečej tiče se Slanog kopova i razvoja turističke ponude kad je ovaj specijalni rezervat prirode u pitanju.

Predstavnici obe lokalne samouprave potpisali su danas u zgradi Opštinske uprave u Novom Bečeju sporazum o saradnji na ovom IPA projektu, čija realizacija počinje 1. aprila ove godine.

„Ukupna vrednost projekta je oko pola miliona evra, od čega se oko 280 hiljada evra odnosi na Novi Bečej, s tim što bi učešće lokalne samuprave u ovom projektu trebalo da bude oko 4 miliona dinara. No, taj iznos smo obezbedili iz pokrajinskog sekretarijata za finansije, tako da opštinu ovaj projekat praktično neće koštati ništa, a imaćemo izgrađanu pristupnu saobraćajnicu Slanom kopovu, parking i uređen čitav taj deo. Tu je i finansiranje svih manifestacija koje su naslonjene na Slano kopovo. Dakle, dosta je toga zanimljivog. Ovo je drugi IPA projekat, prvi koji se odnosi na vanredne situacije i odbranu od poplava, drugi koji se tiče turizma, pa idemo dalje“, rekao je Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej.

Maksimović je istakao činjenicu da ovo nije prva saradnja opštine Novi Bečej sa Šandorfalvom, ali nakon saradnje u oblastima kulture i sporta, ovo je prva ekonomska saradnja dveju opština. Da ima mnogo prostora za dalju saradnju, slaže se i Žužana Pataki, predsednica opštine Šandorfalva: „Jako mi je drago što su prethodne saradnje na polju kulture i civilne saradnje između dva naselja došle do svog krunisanja. Potpisali smo ovom prilikom zajednički projekat koji je usvojen, a koji će još više unaprediti saradnju na polju eko-turizma. Šandorfalva ima područje koje pripada „Natur 2000“, a ovim projektom kupićemo određeni deo područja gde ćemo izgraditi eko-turistički centar koji ćemo razvijati raznim sadržajima i koji će upotpuniti turističku ponudu Šandorfalve.“

Žužana Pataki se nada novim projektima sa opštinom Novi Bečej, a kao moguću oblast saradnje navodi veštačko jezero koji bi trebalo da se izgradi u opštini Novi Bečej, a koje bi moglo da se iskoristi za razvoj turizma, kao što je to slučaj sa onim u Šandorfalvi gde se već koriste njegovi turistički potencijali.

Ostale vesti iz ove kategorije
Yunet Hosting
europetrol
matijevic
bomax
laguna
magnotron
univerexport
rest_index
terakeramika