TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Novi Bečej bez profesionalnih upravnika stambenih zgrada

Redakcija TV Novi Bečej | 4. februar. 2018. | 15:53 | Društvo

Novi Bečej bez profesionalnih upravnika stambenih zgrada

Početkom prošle godine na snagu je stupio novi Zakon o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, a sa sobom je doneo mnogo novina. Pre svega, ovaj zakon predviđa obavezno formiranje stambenih zajednica za stambene i stambeno-poslovne zgrade, kao i izbor upravnika zgrade kao vrstu zamene za nekadašnjeg predsednika skupštine stanara. U skladu sa novim Zakonom, od juna do decembra prošle godine trajala je dobrovoljna registracija stambenih zajednica, a obzirom na nedovoljan broj registracija, taj rok je produžen i u ovoj godini. Opštinska uprava u Novom Bečeju je prema nalogu nadležnih organa tokom januara izvršila kontrolu putem komunalne inspekcije i uručila rešenja o obavezi registracije stambenih zajednica sa rokom od 30 dana onima koji to do sada nisu učinili, objašnjava načelnica Opštinske uprave opštine Novi Bečej, Tamara Ivanišević: „Mi ćemo sačekati da prođe ovaj rok i krajem februara ili početkom marta krenućemo u novu kontrolu. Obzirom da se registar stmabenih zajednica vodi u Opštinskoj upravi imamo tačan podatak o registrovanim stambenim zajednicama, tako da ćemo nakon isteka ovog roka morati da postupimo u skladu sa Zakonom, odnosno da donesemo rešenja o uvođenju „prinudne uprave“.“

Prema novom Zakonu o stanovanju stambenu zajednicu čine zgrade koje imaju bar dva posebna dela, u koje spadaju stanovi ili poslovni prostori, i dva različita vlasnika. Stambena zajednica ima svojstvo pravnog lica, uz PIB i matični broj, ali i svoju skupštinu, odnosno upravnika koji je zastupa prema trećim licima.

„Ovo je potpuno nova regulativa, odnosno instrument koji omogućava pravni život stambenih zajednica. To je vrlo bitno pre svega za njihovo održavanje. U većini stambenih zajednica je postojao određen problem u funkcionisanju, kada su u pitanju tekuće i investiciono održavanje. Skupština opštine Novi Bečej je u vezi sa ovim donele dve odluke u prethodnom periodu, od kojih se jedna odnosi na kućni red i prekršajne odredbe, jer se kućni red mora poštovati, a sa druge strane, prošle nedelje je doneta odluka o minimalnim iznosima tekućeg i investicionog održavanja, odnosno o minimalnom iznosu naknade za prinudnog upravnika“, rekla je Tamara Ivanišević.

Prema odluci Skupštine opštine Novi Bečej minimalni iznos koji će stanari morati da izdvoje za tekuće održavanje zgrade je 200 dinara mesečno. Stanari su, takođe, u obavezi plaćati 4.50 dinara mesečno po kvadratnom metru posebnog dela zgrade u okviru izdvajanja za troškove investicionog održavanja zajedničkih delova zgrade, dok u slučaju uvođenja prinudnog upravnika zgrade, na ime naknade za ovu uslugu vlasnici posebnih delova zgrade moraju izdvojiti 200 dinara mesečno. Prema podacima Opštinske uprave u Novom Bečeju identifikovana je 61 stambena zgrada, a do sada je regitrovana 31 stambena zajednica. Opština Novi Bečej nema nijednog registrovanog profesionalnog upravnika.

„To je jedan novi posao i žao mi je što građani Novog Bečeja do sada nisu prepoznali mogućnost. Ovde sigurno ima posla za bar jednog ili dva profesionalna upravnika. Nadam se da će se uskoro neko lice registrovati. Za sada imamo registrovane profesionalne upravnike u Bečeju i u Zrenjaninu. Međutim, zakonodavac kaže da se oni biraju sa liste prema blizini, ali i prema pripadnosti okrugu, što bi značilo da ćemo u Novom Bečeju pre dobiti profesionalnog upravnika iz Zrenjanina nego iz Bečeja iako nam je on bliži. Blizina je bitna zbog mogućih havarija, potrebe da se bude na terenu kada su popravke u pitanju, odnosno kod investicionog održavanja. Dakle, blizina je značajna za intervencije. Iz tog razloga bi bilo idealno da se neko lice registruje iz reda građana opštine Novi Bečej, a samim tim će za sebe ostvariti zaradu koja, prema procenama, spada u prosečne zarade u Republici Srbiji“, rekla je načelnica Opštinske uprave.

Ukoliko vlasnici stanova i poslovnih prostora ne izaberu upravnika zgrade među sobom, mogu izabrati licenciranog upravnika, a u protivnom snosiće troškove „prinudne uprave“. Novi Zakon o stanovanju i održavanju stambenih zgrada reguliše i vrlo značajnu, ali zapostavljenu oblast energetske efikasnosti zgrada. Prema dostupnim informacijama prosečno srpsko domaćinstvo troši skoro dvostruko više energije, grejanja i vode nego prosečno zapadno-evropsko domaćinstvo koje je mnogo bogatije. Jedan od ciljeva ovog zakona jeste upravo i povećanje svesti građana o važnosti energetske efikasnosti stambenih i stambeno-poslovnih prostora i njihovo održavanje.

Ostale vesti iz ove kategorije
Yunet Hosting
europetrol
matijevic
bomax
laguna
magnotron
univerexport
rest_index
terakeramika