TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Poljoprivreda

Zimska škola za poljoprivrednike u Novom Bečeju

Redakcija TV Novi Bečej | 30. januar. 2018. | 14:11 | Poljoprivreda

Zimska škola za poljoprivrednike u Novom Bečeju

U okviru zimske škole za poljoprivrednike u Skupštinskoj sali Radničkog univerziteta u Novom Bečeju Poljoprivredna stručna služba iz Zrenjanina u saradnji sa lokalnom samoupravom održala je predavanje za poljoprivredne proizvođače.  Ova obuka ima za cilj da kroz edukaciju približi proizvođačima novine u ovoj oblasti, a nešto više o temama koje su obuhvatili rekla nam je Zorica Rajačić, savetodavac u ratarstvu: „Trudimo se da svake godine obuhvatimo što više naseljenih mesta i opština, pa smo tako danas u Novom Bečeju. Uglavnom su teme one koje proizvođači traže od nas da ih pripremimo tokom čitave godine. Ove godine jedna od aktuelnih tema svakako su IPARD podsticaji, tako da ćemo i danas imati predavanje na tu temu, tu su i predavači,a pored IPARD-a tu je i mnoštvo stručnih tema iz različitih oblasti ratarstva, povrtarstva, stočarstva, voćarstva... Danas će poljoprivredni proizvođači o Novom Bečeju moći da slušaju stručnu temu u vezi specifičnosti u proizvodnji uljane repice, agrohemijske analize i N-min analize zemljišta...“.

Uz korisne savete i informacije iz pomenutih oblasti podsticaji su ono što je aktuelno tokom cele godine, a trude se da prvenstveno odgovore na konkretna pitanja i teme proizvođača kaže Zorica: „Sada je najaktuelnije ovako, što se tiče stručnih tema, ako uzmemo oblast ratarstva kao jednu od najzastupljenijih svakako prihrana pšenice, uljane repice, prihrana strnih, ozimih useva tako da ćemo tome dati akcenat.“.

Poljoprivredom se u Novom Bečeju bavi 5.032 ljudi, a kada je reč o nosiocima gazdinstava, muškarci prednjače i učestvuju sa 82,45%, dok je udeo žena mnogo manji i iznosi 17,55%.

Ostale vesti iz ove kategorije