TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Škole tradicionalno obeležile slavu Svetog Savu

Redakcija TV Novi Bečej | 28. januar. 2018. | 14:01 | Kultura

Škole tradicionalno obeležile slavu Svetog Savu

U duhu školstva i pravoslavlja,na svečani način, osnovne škole u Novom Bečeju obeležile su dan Svetog Save, školsku slavu. Pred punom salom ponosnih roditelja, ali i građanstva, dan uoči ovog velikog praznika, predstavili su nam se učenici Osnovne škole „Josif Marinković“. Na koji način su učesnici doprineli da ova priredba bude ovako uspešna, rekao nam je Vladimir Davidović, direktor ove ustanove: „Učestvovali su svi, učenici i nižih i viših odeljenja, sa horom. Bilo je tu i recitacija i prezentacije i mislim da je publika ove večeri uživala u podsećanje na našeg prvog prosvetitelja, Svetog Savu.“.

Neizostavni deo svake Svetosavske priredbe svakako je himna, a Marina Blažin, članica hora i učenica ove škole, detaljnije nam je objasnila čime su se ove godine predstavili: „Ovo je priredba Svetosavska, spremao ju je hor učenika viših razreda. Predstavili smo se Svetosavskom himnom, pesmom „Zvonce“ i „Roždestvo tvoje“ koja je Božićna, ali predstavili smo se i tom pesmom.“.

Hor je prisustvovao i liturgiji u Hramu rođenja Svetog Jovana Preteče u Vranjevu gde je organizovana i dodela paketića za one najvrednije koji su u čast svog prosvetitelja naučili prigodne recitacije. Protojerej-stavrofor Dragan Govorčin arhijerejski namesnik novobečejski sa svojim vernicima u molitvi je proslavio ovaj praznik: „Sveti Sava kao slava naše svete crkve, škole, prosvete i države organizuje je svuda. Mi u crkvi, naravno, molitveno obeležavamo taj dan, tako što se služi bogosluženje posvećeno njemu, a ujedno naša dečica svojim recitalima i pevanjem himne proslavljaju našeg prvog svetitelja i prosvetitelja, Svetog Savu na sebi svojstven način kako im je, što bi rekli, Bog darivao.“.

Patricija i Aleksandar Prekajski spremili su recitacije za ovu priliku: „Vreme rađa hrabre borce i od vere dižu dvorce. U dvorcima danas deca slave idu putem Svetog Save. Carevaše nekad neznanje i beda, carevaše nekad- danas slika bleda. Ko ne vidi neka pogleda u zlatnu decu, đake prvog reda.“.
„Nije bilo lepšeg klinca od mladog Rastka, srpskog princa. On ne htete biti vladar, već pobeže u Hilandar. Niti vitez, niti pastir, već radije u manastir da samuje, da se muči, svetu mudrost on da izuči.“.

Prožetu muzikom i svečanom besedom, uz veliku podršku hora, priredbu je održala i Osnovna škola „Miloje Čiplić“. Uz čestitke prisutnima i svima onima koji slave ovaj veliki praznik, obratila nam se Zora Rakić, direktor ove obrazovne ustanove u Novom Bečeju: „Najpre čestitam svim zaposlenima,svim učenicima i ljudima iz crkve (sveštenstvu) današnju slavu, Svetog Savu, zato što je to i školska slava i crkvena. Zadovoljni smo što je priredba najpre počela himnom koja je jedna od najstarijih srpskih himni i protezala se vrlo svečano, kao što ste mogli zapaziti. Bilo je i svečanih pesama i recitala kao i svečani obred rezanja kolača. Školska slava je najsvetiji i najsvečaniji praznik u svim školama, pa smo je tako i mi danas na dostojan način obeležili, a odmah iza toga dođe i dan škole koji je drugi po važnosti svakoj školi.“.

Svoj život posvetio je veri, trudu i brizi za vlastiti spas i za spas svog naroda. Još za života smatran je svetiteljem, a oni koji su upoznati sa njegovim delom jednodušno se slažu da je Sveti Sava najznačajnija ličnost u istoriji srpskog naroda.

Ostale vesti iz ove kategorije
Yunet Hosting
europetrol
matijevic
bomax
laguna
magnotron
univerexport
rest_index
terakeramika