TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Turizam

Oživljavanje običaja u Glavaševoj kući

Redakcija TV Novi Bečej | 21. januar. 2018. | 16:01 | Turizam

Oživljavanje običaja u Glavaševoj kući

Na radost ljubitelja tradicije i narodnih običaja, u Glavaševoj kući po prvi put je održano „Tradicionalno prelo“. Starije meštane je ovo okupljanje podsetilo na lepe trenutke iz mladosti, a bili su prisutne i mlađe generacije na kojima je ostalo da ove običaje održe i zaštite od zaborava. Da su ovakva okupljanja jedan od načina da se to ostvari,  potvrđuje i Saša Dujin, direktor Turističke organizacije Novi Bečej, koja je u saradnji sa Kulturno-turističkim centrom „Banatska odiseja“  organizovala ovo prijatno veče : „Kao što vidite iza nas je vrsta KUD-a, oni su u stvari udruženje za negovanje tradicije „Banatska odiseja“ iz Novog Miloševa i oni se bave baš onim što mi ovde imamo. Videli ste na delu gajdaša, tu su i devojke koje neguju tradicionalno pevanje banatskog pevanja kod nas i to je otprilike ono što će se ovde najbolje pokazati. Drago mi je da su iza mene sve mladi ljudi koji rade na negovanju ovakvih običaja, jer su oni to sve sigurno od svojih baka i deka „pokupili“ kao i majki verovatno, a evo, preneće i svima nama.“.

Da svako vreme nosi svoju lepotu naučili smo od Nikole Petrovića, najstarijeg brice u našoj varošici, koji nam je svojom anegdotom potvrdio da se generacije menjaju, ali i da su čari mladosti nešto čega ćemo svi rado sećati : „U moje vreme kad smo mi pravili prelo kod nas na ćošku, tamo kod Protića, tamo je bilo društvo, devojaka i momaka i mi smo tu sedeli. Tu je bio i jedan Duško Sudarski (on je bio sa salaša) i imao je devojku u našoj ulici koja se zvala Nada Boberić i Nada se sa njim posvađala. Onda su koleginice, moje komšinice, zvale mene da idem unutra kod njih da me obuku kao žensko da izađem i glumim priju iz Kikinde. Ja sam otišao,one su me obukle kao žensko i obule mi cipele na štikle, žuljeve sam napravio to veče, jedva sam otišao do igranke. U ono vreme se igrala rašpa, a to se igra jedan korak napred jedan korak nazad i tu su svirali,a mi smo igrali. Devojke su trčale oko mene da vide to sve. E sad, taj Duško, što se posvađao sa devojkom, zvao me da stanem kod kotarke, pošto sam ja prija iz Kikinde i treba da me poljubi...“.
Tako su se nekad oni šalili, priča nam Nikola, dok se sa smeškom seća svojih uncutluka.

Sledeća u okviru ovih aktivnosti biće izložba čajnika, a organizatori se nadaju da će ovim putem mlađim generacijama približiti ovu temu.

Ostale vesti iz ove kategorije