TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Poljoprivreda

Poljoprivrednicima približena procedura oko IPARD-a

Redakcija TV Novi Bečej | 21. januar. 2018. | 14:33 | Poljoprivreda

Poljoprivrednicima približena procedura oko IPARD-a

Rok za podnošenje zahteva za IPARD podsticaje za investicije u vidu kupovine nove mehanizacije i opreme, odnosno za kupovinu novih traktora za koje mogu da konkurišu poljoprivredna gazdinstava traje do 26. februara. Kako bi poljoprivrednike pravovremeno informisala o IPARD-u i mogućnostima koje ovaj fond pruža, ali i potencijalnim poteškoćama na koje mogu naići,  Opština Novi Bečej je nedavno organizovala prezentaciju i diskusiju upravo na ovu temu koja je održana u multimedijalnoj sali Doma kulture u Novom Bečeju.

„Ovo smo organizovali prvenstveno sa ciljem da se naši poljoprivrednici edukuju i da se, naravno, upoznaju sa tim konkursima jer je došlo vreme da se troše i pare Evropske unije, što smo i čekali dugi niz godina. Nama je u cilju da što više poljoprivrednika konkuriše i da što više njih dobije pare Evropske unije, da dobiju povraćaje. Poljoprivrednici svakako mogu da se informišu u Kancelariji za poljoprivredu gde će dobiti odgovore na sva ona pitanja koja im nisu jasna, naročito za povraćaje koji iznose 60, odnosno 65 posto u zavisnosti od ostvarenih bodova“, rekao je Milan Stojšin, pomoćnik predsednika opštine.

Prezentaciju o IPARD fondu i aktuelnim konkursima održala je Radmila Vučinić, vlasnica konsultantske firme „CMS“ iz Novog Sada: „Čitava priča oko IPARD-a, neki je mistifikuju, neki je dodatno komplikuju. Istina jeste da je IPARD prevashodno namenjen ozbiljnijim, komercijalnim proizvođačima, ali to ne znači da oni koji su manji i ne kvalifikuju se po obimu svoje proizvodnje za IPARD i dalje neće imati podršku kroz nacionalne mere, odnosno podršku države. Oni koji se kvalifikuju prosto moraju biti svesni da postoji niz opštih uslova koje moraju ispuniti i tome se prilagoditi. Znali smo svi da će doći neko vreme kada ćemo morati maksimalno da uozbiljimo proizvodnju, da prijavimo sve što proizvodimo, sve površine, da to sve bude što bi se reklo pod konac i kako treba. Ponovila sam nekoliko puta ovo je suptilan način da dobijemo jednu mnogo transparentniju i jasniju sliku poljoprivrede i svakog pojedinačnog gazdinstva.“

Da bi se uspešno konkurisalo za sredstva iz IPARD fonda potrebno je zadovoljiti određene standarde, koji su od velikog značaja za ovu priču, potvrđuje Radmila Vučinić: „Nažalost, uz čitav niz drugih problema koji prate poljoprivredu u smislu čitavog sektora već dugi niz godina, možda nam standardi nisu bili toliko prioritetni i možda nismo tome poklanjali dovoljno  pažnje. Investicija je mnogo, rešava se uvek ono što je najkritičnije, što bi se reklo, funkcionisali smo najčešće po principu „gašenja požara“, a ne preventivno. Standardi su izuzetno bitni, svaki podnosilac zahteva ih mora ispuniti, kako nacionalne tako i minimum evropskih i to je nešto što se očekuje. Oni proizvođači koji imaju novije objekte i slično, oni su svakako u skladu sa tim već i radili, odnosno pripremali svoje pređašnje investicije. Oni koji će tek ulaziti u to, imaju još uvek vremena da se prilagode tome. Prosto moraju biti svesni da nekada implementacija, odnosno primena svih tih standarda podrazumeva i neke dodatne troškove, ali kao što sam rekla, implementacija odnosno posedovanje tih standarda na gazdinstvu ili tačno tamo gde nam se nalazi investicija, proizvodnja i slično, je nešto što moramo ispuniti. Znači, ne možemo preskočiti taj segment i to je nešto čemu moramo puno pažnje posvetiti.“

U okviru aktuelnih konkursa obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća i povrća i ostalih useva, u šta spadaju određene vrste žitarica i industrijskog bilja. Iznosi podsticaja koje korisnik može da ostvari u sektorima voća, povrća i sektoru ostalih useva mogu biti od 5.000 do 700.000 evra, dok su za sektore mleka i mesa oni od 5.000 do 1.000.000 evra.

Ostale vesti iz ove kategorije