TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Održan godišnji koncert folklora u Novom Bečeju

Redakcija TV Novi Bečej | 24. decembar. 2017. | 15:00 | Društvo

Održan godišnji koncert folklora u Novom Bečeju

Praznici su uveliko u toku, a pesma i igra svakako su neizostavni deo svakog slavlja. Sada već tradicionalni godišnji koncert folklora, jedan je od omiljenih događaja ovog karaktera u Novom Bečeju, a nešto vise o realizaciji ovog događaja rekao nam je Saša Dujin, direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej: “Ono što bih ja tu možda dodao je to da je Turistička organizacija bila krovni nosilac u smislu da ih logistički okupi i podrži, a pomoć su na svoj način dala sva kulturno-umetnička društva, da ne izdvojim nikog posebno, jer su se svi oni zajedno organizovali i učestvovali. Tu je, naravno, domaćin, Dom kulture opštine Novi Bečej koji je obezbedio svu tehniku i prostor.”


Koliko je važno da čuvamo tradiciju našeg Banata, ali i drugih delova Srbije podsetili su nas rukovodioci KUD-a „Bećarac“ i „Teodor Pavlović“ , koji su se zajedno sa članovima udruženja potrudili da nam prikažu bogatstvo naše kulture i bar na kratko nas podsete kako je to nekada bilo.


Olivera Blažin, stručni rukovodilac KUD-a „Bećarac“: „Mi smo izašli sa dve nove koreografije i mogu reći da sam zadovoljna igračima što su se toliko potrudili da odradimo ovaj novogodišnji koncert, da bude uspešno i da prikažemo publici nešto novo. Sa poletarcima smo prikazali igre iz Banata, to je nešto tradicionalno, nešto naše, koje mora da se prikaže po mom mišljenju. Treba negovati i čuvati i voditi računa o svojoj sredini. Stariji su izveli vlaške igre i igre iz Vladičinog Hana.“
 

Zdravko Pavlov, umetnički rukovodilac USFV „TeodorPavlović“: „Kroz celu godinu kako radimo uvek se trudimo da predstavimo nešto novo opštini Novi Bečej, tako smo ove godine predstavili novu koreografiju, a to su šopska igre. I u buduće se nadam da ćemo uvek naći model i sredstva da kupimo nošnje da bismo mogli da se predstavimo sa nečim novim.“


Pored pomenutih, imali smo priliku da uživamo i u igrama iz Mačve, Vranja, leskovačkog Pomoravlja, kao i igrama iz Felčika, a u trenucima predaha, predstavila nam se i Katarina Đurić iz Melenaca. Naime, 2012. godine kulturno-umetnička društva u saradnji sa Grupom “Paad” iz opštine Novi Bečej, udruženi u humanitarnoj akciji, pomogli su Katarini da ode na operaciju jagodičnih kostiju, a ona im je ovom prilikom uzvratila prijateljstvo. Veštom igrom na godišnjem koncertu predstavili su se još i MKUD „Jokai Mor“ iz Novog Bečeja i KUD „Stevan Aćimac“ iz Kumana.

Ostale vesti iz ove kategorije
Yunet Hosting
europetrol
matijevic
bomax
laguna
magnotron
univerexport
rest_index
terakeramika