TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Počela rekultivacija buduće radne zone u Kumanu

Redakcija TV Novi Bečej | 6. decembar. 2017. | 14:41 | Društvo

Počela rekultivacija buduće radne zone u Kumanu

Kao što je nedavno najavljeno, nakon započetih radova na rekultivaciji napuštenog kopa u industrijskoj zoni u Novom Bečeju, počeli su radovi i na rekultivaciji depresije na ulazu u Kumane iz pravca Novog Bečeja sa leve strane. U pitanju je deo takozvane radne zone u ovom naseljenom mestu novobečejske opštine koji je do sada predstavljao pravo ruglo. Radove na rekultivaciji depresije u Kumanu, kao i u Novom Bečeju, obavlja Vodoprivredno preduzeće „Gornji Banat“. Sredstva za sanaciju depresije Mesna zajednica Kumane dobila je od strane pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj u iznosu od oko 3,5 miliona dinara.

„Opet kao i u slučaju Novog Bečeja, industrijske zone, dvostruka je korist, rekultivacija starih kopova, ali i nastavak izgradnje industrijske zone, isto tako i uređenje radne zone u Kumanu. Zato smo se i opredelili za rekultivaciju ovog dela, na izlazu prema Novom Bečeju, obzirom na to da je ovde predviđena radna zona i u okviru tih investicija jedna od investicija jeste rekultivacija postojećeg kopa. Sledeći korak je obezbeđivanje električne energije, odnosno trafo stanice, koja će snabdevati buduću radnu zonu i obezbediti bolje snabdevanje samog ovog dela Kumana električnom energijom“, rekao je Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej.

Direktor Vodoprivrednog preduzeća „Gornji Banat“, Dragan Felbab, kaže da su radovi u Kumanu vrlo slični onima u Novom Bečeju: „Predviđeno je da istarupiramo teren, da uništimo ovo rastinje i da naspemo ovu depresiju. Doduše, sredstva su tolika da će se ovo raditi u dve faze. Dakle, ovo je prva faza, u okviru koje bi trebalo da se doveze oko 2,5 hiljade kubika zemlje i da se deo depresije naspe i izravna. Verovatno će pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj početkom sledeće godine izdvojiti sličan iznos sredstava, tako da ćemo sledeće godine završiti radove. Kada se bude ravno, posadićemo drveće, travu i prostor jednostavno dovesti u red, odnosno rekultivisati ga, kao što i treba.“

Prema rečima Dragana Felbaba, predviđeno je da prva faza rekultivacije depresije u Kumanu bude završena za dve nedelje, međutim, usled lošeg terena, odnosno činjenice da se ona nalazi u ataru i da je puna blata, radovi će potrajati sve dok se zemlja ne stvrdne, kako bi kamioni sa zemljom mogli da idu po ovom terenu.

Ostale vesti iz ove kategorije
Yunet Hosting
europetrol
matijevic
bomax
laguna
magnotron
univerexport
rest_index
terakeramika