TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Počela rekultivacija buduće radne zone u Kumanu

Redakcija TV Novi Bečej | 7. decembar. 2017. | 14:41 | Društvo

Počela rekultivacija buduće radne zone u Kumanu

Kao što je nedavno najavljeno, nakon započetih radova na rekultivaciji napuštenog kopa u industrijskoj zoni u Novom Bečeju, počeli su radovi i na rekultivaciji depresije na ulazu u Kumane iz pravca Novog Bečeja sa leve strane. U pitanju je deo takozvane radne zone u ovom naseljenom mestu novobečejske opštine koji je do sada predstavljao pravo ruglo. Radove na rekultivaciji depresije u Kumanu, kao i u Novom Bečeju, obavlja Vodoprivredno preduzeće „Gornji Banat“. Sredstva za sanaciju depresije Mesna zajednica Kumane dobila je od strane pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj u iznosu od oko 3,5 miliona dinara.

„Opet kao i u slučaju Novog Bečeja, industrijske zone, dvostruka je korist, rekultivacija starih kopova, ali i nastavak izgradnje industrijske zone, isto tako i uređenje radne zone u Kumanu. Zato smo se i opredelili za rekultivaciju ovog dela, na izlazu prema Novom Bečeju, obzirom na to da je ovde predviđena radna zona i u okviru tih investicija jedna od investicija jeste rekultivacija postojećeg kopa. Sledeći korak je obezbeđivanje električne energije, odnosno trafo stanice, koja će snabdevati buduću radnu zonu i obezbediti bolje snabdevanje samog ovog dela Kumana električnom energijom“, rekao je Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej.

Direktor Vodoprivrednog preduzeća „Gornji Banat“, Dragan Felbab, kaže da su radovi u Kumanu vrlo slični onima u Novom Bečeju: „Predviđeno je da istarupiramo teren, da uništimo ovo rastinje i da naspemo ovu depresiju. Doduše, sredstva su tolika da će se ovo raditi u dve faze. Dakle, ovo je prva faza, u okviru koje bi trebalo da se doveze oko 2,5 hiljade kubika zemlje i da se deo depresije naspe i izravna. Verovatno će pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj početkom sledeće godine izdvojiti sličan iznos sredstava, tako da ćemo sledeće godine završiti radove. Kada se bude ravno, posadićemo drveće, travu i prostor jednostavno dovesti u red, odnosno rekultivisati ga, kao što i treba.“

Prema rečima Dragana Felbaba, predviđeno je da prva faza rekultivacije depresije u Kumanu bude završena za dve nedelje, međutim, usled lošeg terena, odnosno činjenice da se ona nalazi u ataru i da je puna blata, radovi će potrajati sve dok se zemlja ne stvrdne, kako bi kamioni sa zemljom mogli da idu po ovom terenu.

Ostale vesti iz ove kategorije